Belastingrente VPB per 1 januari 2022 weer naar 8%

25 november 2021 | Door redactie

De invorderings- en belastingrente zijn/waren vanwege de coronacrisis tijdelijk verlaagd. Maar waar de invorderingsrente nog tot 31 december 2021 op 0,01% blijft staan en daarna langzaam omhoog gaat is de belastingrente al op 1 oktober 2020 naar 4% gegaan voor zowel de inkomstenbelasting (IB) als de vennootschapsbelasting (VPB). Maar zoals het er nu uitziet gaat de belastingrente voor de VPB per 1 januari 2022 weer terug naar de oorspronkelijke 8%.

De belastingrente (tool) komt om de hoek kijken als de Belastingdienst een aanslag te laat kan vaststellen omdat de aangifte te laat is ingediend of als het bedrag in de aangifte onjuist is. Voor de coronacrisis was het percentage voor de belastingrente (verdiepingsartikel) voor de IB 4% en voor de VPB 8%. Maar tijdens de coronacrisis werd deze tot 1 oktober 2020 op 0,01% gesteld voor beide belastingen. Nu geldt er voor de IB, maar ook voor de VPB een tarief van 4%. Uit een brief van het ministerie van Financiën blijkt dat de 8% voor de VPB per 1 januari 2022 echter weer terugkeert.

Zorg voor een voorlopige aanslag!

Deze hoge belastingrente kan worden voorkomen door vóór 1 juni van het jaar volgend op het boekjaar, de aangifte VPB (toolbox) in te dienen. Deze aangifte moet de fiscus dan wel volgen. Een andere manier om de belastingrente te voorkomen is het aanvragen van een voorlopige aanslag. Veel ondernemingen ontvangen aan het begin van het lopende jaar van de Belastingdienst automatisch al een voorlopige aanslag, op basis van de gegevens van vorige jaren. Controleer goed of de opgelegde voorlopige aanslag aansluit bij de winstverwachting. Als de voorlopige aanslag vóór 1 mei van het jaar volgend op het boekjaar is aangevraagd of is aangepast, en de Belastingdienst deze zonder wijzigingen overneemt is er geen belastingrente verschuldigd.

Invorderingsrente ook geleidelijk hoger

De invorderingsrente van 0,01% tot en met het einde van 2021, wordt geleidelijk teruggebracht naar het niveau dat gold vóór de coronacrisis: de invorderingsrente wordt per 1 januari 2022 vastgesteld op 1%, op 1 juli 2022 gaat dan de rente omhoog naar 2%. Hierna wordt de rente op 1 januari 2023 vastgesteld op 3% en vervolgens hanteert de fiscus vanaf 1 januari 2024 weer het gebruikelijke tarief van 4%.

Meer informatie over de aangifte vennootschapsbelasting vindt u in de toolbox Stap voor stap door de aangifte vennootschapsbelasting.