Stap voor stap door de aangifte vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting (VPB) is de belasting die bv’s over hun winst betalen. Het bepalen van de verschuldigde VPB is van veel factoren afhankelijk. Binnen de VPB zijn veel regelingen van toepassing waarmee uw bv rekening moet houden.

Deze toolbox bevat praktische informatie en direct toepasbare tools om vast te stellen hoeveel VPB u moet betalen, en ervoor te zorgen dat u niet te veel betaalt.

  • 1

    Download de interactieve inhoudsopgave

    Stap voor stap door de aangifte vennootschapsbelasting

    Doe op de juiste wijze aangifte en betaal niet te veel VPB

    De vennootschapsbelasting (VPB) is de belasting die vennootschappen (bv’s en nv’s) over hun winst betalen. Binnen de VPB zijn veel regelingen van toepassing waarmee uw vennootschap rekening moet houden. Deze vindt u mooi geordend in deze toolbox. Eerst krijgt u meer uitleg over de VPB en kunt u lezen hoe de fiscale eenheid werkt voor de VPB. Vervolgens vindt u een uitleg hoe u de VPB voor uw onderneming kunt bepalen, en hoe u deze betaalt. Tot slot bevat deze toolbox een heldere uitleg en handige tools hoe u de VPB kunt beperken, onder meer door het vormen van reserves.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    De VPB correct toepassen

    Moet mijn onderneming aangifte vennootschapsbelasting doen?

    Vraag & Antwoord Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 03-02-2021

    Mijn onderneming is de laatste jaren flink gegroeid, daarom wil ik een bv oprichten. Moet ik dan aangifte vennootschapsbelasting doen?


    Nederland met toptarief VPB boven EU-gemiddelde

    Nieuws Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 19-10-2020

    Het kabinet heeft een waslijst aan vragen beantwoord over het Belastingplan 2021. Die antwoorden zetten onder meer de maatregelen in de vennootschapsbelasting (VPB) in internationaal perspectief. Zo is het VPB-toptarief hoger dan gemiddeld in de EU, maar is Nederland juist ruimhartiger met bijvoorbeeld de achterwaartse verliesverrekening.


    Verbonden lichaam in de VPB

    Infographic Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 18-06-2020

    In deze infographic ziet u wanneer een belastingplichtige voor de VPB voor de Wet VPB verbonden is met een ander lichaam.


  • 3

    Minder administratie door de fiscale eenheid

    Wanneer kunnen mijn ondernemingen een fiscale eenheid vormen?

    Vraag & Antwoord Fiscale eenheid Publicatiedatum: 29-01-2020

    Ik moet voor al mijn vennootschappen afzonderlijk aangifte voor de BTW en vennootschapsbelasting (VPB) doen, kunnen mijn ondernemingen een fiscale eenheid vormen zodat het in één keer kan?


    Fiscale eenheid in de VPB

    Infographic Fiscale eenheid Publicatiedatum: 16-05-2022

    De fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting (VPB) is populair onder Nederlandse bv's. Het Europese Hof van Justitie is echter niet zo blij met de constructie, en daarom werkt de regering aan een vervangende regeling. Maar dat neemt niet weg dat u voorlopig nog kunt profiteren van de voordelen van de fiscale eenheid. Wat zijn de vier voorwaarden waar u aan moet voldoen en wat zijn de aandachtspunten?


  • 4

    De VPB bepalen en betalen

    Bepaal de verschuldigde vennootschapsbelasting

    Tool Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 03-01-2024

    Waar moet u op letten bij het berekenen van de VPB? In deze tool leest u hoe u de verschuldigde belasting bepaalt.


    Bereken de vennootschapsbelasting (VPB)

    Tool Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 03-01-2024

    Met deze rekentool kunt u op basis van de belastbare winst berekenen hoeveel vennootschapsbelasting uw bv moet betalen.


    Wanneer moet ik mijn aangifte voor de VPB doen?

    Vraag & Antwoord Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 10-05-2022

    Wanneer moet mijn bv de aangifte vennootschapsbelasting (VPB) uiterlijk inleveren bij de Belastingdienst, en kan ik misschien uitstel krijgen? En hoe werkt het bij een gebroken boekjaar?


    Afschrijving op pand in eigen gebruik

    Tool Afschrijven Publicatiedatum: 03-01-2024

    Met deze rekentool berekent u hoeveel de fiscaal acceptabele jaarlijkse afschrijving op een pand in eigen gebruik bedraagt.


    Belastingrente VPB per 1 januari 2022 weer naar 8%

    Nieuws Contact met de Belastingdienst Publicatiedatum: 25-11-2021

    De invorderings- en belastingrente zijn/waren vanwege de coronacrisis tijdelijk verlaagd. Maar waar de invorderingsrente nog tot 31 december 2021 op 0,01% blijft staan en daarna langzaam omhoog gaat is de belastingrente al op 1 oktober 2020 naar 4% gegaan voor zowel de inkomstenbelasting (IB) als de vennootschapsbelasting (VPB). Maar zoals het er nu uitziet gaat de belastingrente voor de VPB per 1 januari 2022 weer terug naar de oorspronkelijke 8%.


    Hoe voorkom ik dat mijn bv belastingrente moet betalen?

    Vraag & Antwoord Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 17-01-2024

    Hoe voorkom ik dat mijn bv belastingrente moet betalen? Ik heb gehoord dat deze rente dit jaar 10% bedraagt, klopt dat wel want dat is wel erg hoog?


  • 5

    De VPB beperken of verlagen

    Verliesverrekening in de IB en VPB

    Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 16-05-2022

    Het ene jaar is het andere niet, dat zult u in uw onderneming ook wel eens hebben gemerkt. Rijst het ene jaar uw winst de pan uit, het andere jaar kan het enorm tegenzitten en eindigt u met een verlies. Gelukkig kunt u de verliezen vaak nog verrekenen met de eerder of later behaalde winsten. 


    Verzoek voorlopige teruggaaf bij verliesverrekening

    Tool Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 26-03-2024

    Zorg dat uw verzoek aan de Belastingdienst voor de voorlopige teruggaaf de juiste gegevens bevat met behulp van deze tool.


    Uitleg van de liquidatieverliesregeling

    Verdiepingsartikel Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 02-08-2019

    De liquidatieverliesregeling mag u uit de kast trekken als een dochter-bv van u geliquideerd moet worden en er daarbij een verlies aan te pas komt. Maar zoals bij alle fiscale regelingen gelden er ook hier een aantal beperkingen. Hoe stelt u nu vast hoe hoog dit verlies precies is en met welke beperkingen moet u rekening houden?


    Gebruik van investeringsaftrek 2023

    Infographic Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 16-01-2023

    Als ondernemer voor de IB en VPB kunt u fiscaal voordeel behalen als u gebruikmaakt van de investeringsaftrek. U mag daardoor namelijk een deel van het bedrag dat u investeert aftrekken van uw winst. Welke investeringsaftrekregelingen zijn er allemaal? Bekijk hier de bedragen voor 2023.


    Gebruik van investeringsaftrek 2024

    Infographic Ondernemersaftrek Publicatiedatum: 03-01-2024

    Als ondernemer voor de IB en VPB kunt u fiscaal voordeel behalen als u gebruikmaakt van de investeringsaftrek. U mag daardoor namelijk een deel van het bedrag dat u investeert aftrekken van uw winst. Welke investeringsaftrekregelingen zijn er allemaal? Bekijk hier de bedragen voor 2024.


    Investeringsfaciliteiten voor ondernemers

    Verdiepingsartikel Investeren Publicatiedatum: 14-02-2023

    Bent u als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB) of de vennootschapsbelasting (VPB) van plan om te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen? Maak dan gebruik van de investeringsaftrek. Hiermee kunt u uw fiscale winst namelijk aanzienlijk verlagen. Welke mogelijkheden bestaan er eigenlijk allemaal op dit gebied en wat zijn de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen?


    Profiteren van innovatieve projecten met de innovatiebox

    Verdiepingsartikel Innovatie Publicatiedatum: 22-04-2021

    Ondernemingen die zich bezighouden met innovatieve projecten voor immateriële activa kunnen, als er is voldaan aan de voorwaarden, profiteren van de innovatiebox. Via de innovatiebox zijn de voordelen uit innovatieve activiteiten in de vennootschapsbelasting (VPB) belast tegen een tarief van 9%.


    Herstructurering van uw onderneming

    Verdiepingsartikel Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 08-12-2020

    Het kan geen kwaad om eens kritisch te kijken naar de structuur van uw onderneming. Mocht u dan tot de conclusie komen dat dit hard nodig is dan zijn er verschillende mogelijkheden om te herstructureren zonder dat dit tot een fiscale afrekening leidt. Maar die mogelijkheden hebben natuurlijk ieder voor zich wel hun voor- en nadelen die hieronder op een rijtje worden gezet zodat u de beste keuze maakt.


    Niet dubbel dokken met deelnemingsvrijstelling

    Nieuws Vennootschapsbelasting (VPB) Publicatiedatum: 29-04-2021

    De deelnemingsvrijstelling is een belangrijk onderdeel van de vennootschapsbelasting. De vrijstelling voorkomt dubbele belastingheffing bij een deelneming. De deelnemingsvrijstelling komt dus om de hoek kijken bij de ontvangst van voordelen uit de deelneming. Maar (helaas) ook bij verliezen op een deelneming.


  • 6

    Fiscale reserves correct inzetten

    Fiscale reserves

    Infographic Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 12-10-2023

    Uw onderneming, die belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting, kan een fiscale reserve vormen als aan de voorwaarden wordt voldaan. Er bestaan drie fiscale reserves.


    Hoe werkt de herinvesteringsreserve?

    Vraag & Antwoord Investeren Publicatiedatum: 06-04-2023

    Ik heb onlangs een bedrijfsmiddel verkocht, kan ik nu voor de opbrengst een herinvesteringsreserve (HIR) vormen? Hoe werkt dat precies?


    Herinvesteringsreserve langer ‘houdbaar’ door corona

    Nieuws Investeren Publicatiedatum: 04-01-2021

    Ondernemers mogen langer wachten met het opsouperen van hun zogeheten herinvesteringsreserve (HIR). Normaliter moet een onaangeroerde HIR binnen drie jaar vrijvallen in de winst. Maar omdat de coronacrisis een ‘bijzondere omstandigheid’ is, mag de complete herinvestering ook iets langer op zich laten wachten.


  • 7

    Meer informatie

    Vpb in de praktijk

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Een aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) moet voor 1 juni van een bepaald jaar gedaan zijn, tenzij u uitstel heeft gekregen. U wilt natuurlijk geen boetes vanwege het te laat indienen van de Vpb-aangifte. En u wilt ook niet te veel belasting betalen over de winst van uw organisatie. Tijdens de training Vpb in de praktijk hoort u of uw organisatie belastingplichtig is voor de Vpb en waar u allemaal op moet letten bij het doen van aangifte. Bovendien wordt u bijgepraat over alle actualiteiten.