EIA, MIA en Vamil vervallen pas per 1 januari 2029

19 september 2023 | Door redactie

De EIA, MIA en Vamil zijn regelingen met een zogenoemde horizonbepaling. Dat houdt in dat ze eindig zijn. Aanvankelijk zouden de regelingen per 1 januari 2024 komen te vervallen. Uit het Belastingplan 2024 blijkt deze vervaldatum te verschuiven naar 1 januari 2029.

Investeren in milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen staat hoog op de agenda. De MIA- en Vamilregelingen (V&A) moeten milieu-investeringen door ondernemers stimuleren. Daarnaast kunnen ondernemers gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regelingen zijn onlangs geëvalueerd. Eerst zouden de regelingen per 1 januari vervallen, maar deze datum is verschoven naar 31 december 2028.

Percentages van de MIA en de VAMIL in 2024

Ook voor 2024 bedragen de percentages van de MIA 27%, 36% en 45%. Let op: de MIA kan wel worden toegepast naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), maar niet naast de energie-investeringsaftrek (EIA). Met de VAMIL is een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Deze willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. Om gebruik te mogen maken van deze regelingen, moet aan een aantal voorwaarden (infographic) worden voldaan. Voor de toepassing van de MIA moet u investeren in bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U vindt deze lijst en meer informatie over de regelingen op www.rvo.nl/miavamil.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf , zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht