Maak geen stofvreter van het komende jaarplan

13 december 2023 | Door redactie

Er zit veel tijd en energie in het opstellen van een jaarplan. Een jaarplan moet vervolgens niet in een bureaulade verdwijnen. Gebeurt dat wel, dan houdt het jaarplan waarschijnlijk te weinig rekening met toekomstscenario’s, is het niet genoeg bekend en is het plan onvoldoende afgestemd op de verschillende belangen binnen de organisatie.

In een jaarplan staan de doelen voor het komende jaar beschreven en welke middelen nodig zijn om deze doelen te bereiken. De koers die de organisatie gaat volgen, staat uiteengezet. Net als de projecten of verbeterpunten om de doelen te behalen. En wie er verantwoordelijk is voor de vastgestelde koers, project of verbetering.

Plannen vertalen en communiceren

Een jaarplan opstellen kost veel tijd en energie. Helaas is dit vaak een verloren investering. Veel organisaties hebben moeite om hun jaarplannen in de praktijk toe te passen. Veel verslagen liggen te verstoffen in een kast. Slechts een klein deel van de organisaties vertalen de jaarplannen naar de verschillende afdelingen en communiceren de plannen (artikel) duidelijk aan de werknemers.

Rekening houden met de toekomst

Om het jaarplan niet te laten versloffen, is het nuttig om na te gaan in hoeverre het opstellen van een jaarplan binnen de organisatie vergeefse moeite is. Door scenario’s op te nemen in het plan, wordt het vaak makkelijker om het plan toe te passen in de praktijk (tool). Bovendien wordt u zo gedwongen om rekening te houden met de mogelijke positieve en negatieve ontwikkelingen in de toekomst.

Informatie verzamelen

Verzamel zowel informatie op de werkvloer als bij de directie zodat u rekening kunt houden met de verschillende belangen en deze op elkaar kunt afstemmen. Zodra het jaarplan is opgesteld is het belangrijk dat u de plannen bekend maakt binnen uw organisatie (artikel). Werknemers moeten weten wat er van hen verwacht wordt om de doelen te realiseren.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten