Werknemers willen open en transparante communicatie

13 september 2023 | Door redactie

Werknemers zouden graag zien dat hun leidinggevenden beter communiceren. Dat hebben ze nog liever dan een verhoging van hun salaris. Dit blijkt uit een eerder onderzoek van onderzoeksbureau Limeade Listening.

Onderzoekers van Limeade Listening stelden 1.000 Amerikaanse werknemers de vraag wat zij het liefst zouden veranderen aan hun leidinggevende. Betere communicatie blijkt op nummer één van het wensenlijstje te staan. Daarbij gaat het er vooral om dat de communicatie open en transparant is, dat de leidinggevende goed luistert en dat hij zijn werknemers (onder)steunt. Het is belangrijk dat werknemers weten wat hun manager van hen verwacht en dat zij bij hem kunnen aankloppen voor hulp.

Overbodige werknemers de laan uitsturen

Een andere vraag die de onderzoekers de werknemers stelden, was wat zij zouden veranderen binnen de organisatie als ze zelf aan het roer zouden staan. Verrassend genoeg belandden een hoger salaris en betere arbeidstijden op plek drie en vier van de lijst. Ook hier werd verbeterde communicatie, zodat de wensen van werknemers beter gehoord zouden worden, eerst genoemd (tweede positie). Allereerst zouden de nieuwe leidinggevenden, als zij het voor het zeggen hadden,  overbodige werknemers ontslaan.

Open communicatie motiveert werknemers

Door open en transparant met werknemers te communiceren, blijft de leidinggevende op de hoogte van de ontwikkelingen op de werkvloer. Een leidinggevende moet dus regelmatig een-op-eengesprekken met werknemers voeren en vragen waarmee ze bezig zijn, tegen welke zaken ze aanlopen, waar ze ondersteuning bij nodig hebben en wat hij voor ze kan betekenen. Het is tenslotte de taak van de manager om ervoor te zorgen dat werknemers succes boeken. Door op deze manier te communiceren met werknemers zullen zij zich gehoord voelen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid tijdig in te grijpen of bij te sturen als het nodig is. Dit zal werknemers motiveren (artikel) zich in te zetten voor de organisatie en extra inzet te tonen als het nodig is.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten
Een goed functioneringsgesprek voeren
Tools | Gesprekshandleidingen