Van micromanagement wordt niemand blij

Elke stap die een medewerker zet op de voet volgen, lijkt misschien een goed idee voor managers. Dat geeft hen immers grip op het werk. Of toch niet? In de praktijk blijkt micromanagement funest voor de motivatie en de productiviteit van werknemers.

7 november 2018 | Door redactie

Natuurlijk hebben de meeste nieuwe medewerkers begeleiding nodig bij elke stap van hun werk. Op een keer moeten ze het echter onder de knie hebben en dan moet de manager een stapje terugdoen. Anders wordt hij een soort control freak die alleen maar bezig is met alles tot in de details te beheersen. Het gevaar is dat de werknemer dan ook geen opbouwende kritiek krijgt als hij het werk niet goed heeft gedaan, maar dat de manager alleen maar bezwaren opwerpt of het werk eigenhandig overdoet.

Gevolgen van micromanagement

Deze manier van leidinggeven heeft overspannen en gefrustreerde managers én medewerkers tot gevolg. Werknemers raken gedemotiveerd door het gevoel te hebben het nooit goed te doen door alleen maar negatieve feedback (e-learning) te krijgen. Er komt een moment dat ze zich gaan afvragen waarom ze eigenlijk nog zouden proberen het goed te doen, als de manager het toch afkeurt en het zelf overdoet. Met als gevolg dat medewerkers zich niet meer betrokken voelen bij het werk.

Autonomie werkt beter

Betrokken medewerkers komen daarentegen vaker met plezier naar hun werk, zijn productiever en blijven langer bij uw organisatie in dienst. Die betrokkenheid wordt gecreëerd door medewerkers meer vertrouwen, vrijheid en autonomie te geven. Ook flexibiliteit is een tegenhanger van micromanagement die in de praktijk goed werkt.
Medewerkers die flexibele werktijden hebben of regelmatig thuis kunnen werken, ervaren meer vertrouwen en vrijheid dan medewerkers die minder controle hebben over hun werktijden en werkplek.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Feedback geven
E-learning | VideoCollege 11 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten