Aanpassing wetsvoorstel voor hoger minimumloon

9 november 2023 | Door redactie

Het voorstel voor de Wet eerlijker inkomen is aangepast naar aanleiding van het advies van de Raad van State. Het bereiken van een hoger minimumloon gebeurt nu niet meer stapsgewijs en is bijgesteld naar 60% van het mediane loon in plaats van het gemiddelde loon.

In 2020 bood toenmalig minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het initiatiefwetsvoorstel Wet eerlijker inkomen aan ter internetconsultatie. Het voorstel regelde een jaarlijkse verhoging van het minimumloon van 5%, naast de reguliere indexaties. Het einddoel was dat het minimumloon 60% van het gemiddelde loon bedroeg. Onlangs reageerde initiatiefnemer Van Kent op het advies van de Raad van State over dit initiatiefwetsvoorstel. Daarbij is de Memorie van Toelichting flink aangepast.

Stapsgewijze verhoging van 5% vervalt

In de aangepaste versie van het wetsvoorstel is de stapsgewijze systematiek verwijderd. Ook is het te bereiken doel nu bijgesteld naar 60% van het mediane loon – op dit moment € 16 – in plaats van het gemiddelde loon. Het einddoel is nu een minimumniveau voor het minimumloon op 60% van het mediane loon. Als het minimumloon meer dan 60% van het mediane loon gaat bedragen, blijft de extra correctie gerelateerd aan het mediane loon achterwege. Verder zijn een financiële uitwerking en dekking voorgesteld, zijn cijfers geactualiseerd en wordt op enkele door de Raad van State genoemde punten (extra) ingegaan.

Minimumloon ook al verhoogd per 1 januari 2023

Sinds 2020 waren er ook diverse andere ontwikkelingen rondom het minimumloon. Zo steeg het per 1 januari 2023 met 8,05%, met daarbovenop de reguliere indexatie. Verder stemde het Europees Parlement vorig jaar in met de Richtlijn toereikende minimumlonen in de Europese Unie, waarin minimumvoorschriften staan voor de hoogte van het minimumloon. De initiatiefnemer is van mening dat het wetsvoorstel niet in strijd is met het doel van deze richtlijn en dat het zelfs bijdraagt aan de verwezenlijking van het doel van de richtlijn.