Wetsvoorstel minimumuurloon opnieuw ingediend

4 mei 2020 | Door redactie

Voor de tweede keer heeft Tweede Kamerlid Van Dijk zijn initiatiefwetsvoorstel ingediend voor de invoering van een wettelijk minimumuurloon. Het voorstel is aangepast naar aanleiding van advies van de Raad van State over het eerste voorstel.

Lees ook het nieuwsartikel Maatregelen voor minimumloon in de maak

Wat betreft Tweede Kamerlid Van Dijk krijgen we in Nederland een wettelijk minimumuurloon. Hiervoor diende hij voor de tweede keer zijn initiatiefwetsvoorstel in. Van Dijk wil het uurloon verhogen naar een bedrag van € 10,60 per uur. Dit uurloon is even hoog als het huidige afgeleide minimumloon per uur voor werknemers die in een organisatie werken met een fulltime werkweek van 36 uur. Eind vorig jaar diende Van Dijk zijn eerste initiatiefwetsvoorstel in. Het tweede volgt nu naar aanleiding van het advies van de Raad van State.

Wettelijk minimumuurloon maakt werknemers duurder

Als de Tweede en Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel goedkeuren en het voorgestelde minimumuurloon van € 10,60 werkelijkheid wordt, worden veel werknemers duurder. Werknemers die 40 uur of 38 uur per week werken verdienen nu nog een lager uurloon. Bij een werkweek van 40 uur verdient een werknemer bijvoorbeeld € 9,54. Zijn loon wordt met het voorgestelde minimumuurloon 11% hoger.

Eerlijker en transparanter minimumloon

Het doel van het wetsvoorstel is een eerlijker en transparanter minimumloon. De hoogte van het uurloon wordt dan namelijk voor iedereen gelijk en inzichtelijker en hangt dan niet meer af van hoeveel uur per week een werknemer werkt. Nu hangt de hoogte van het uurloon nog af van het aantal uren dat een fulltime werkweek in een organisatie bedraagt. In sommige sectoren is dat 40 uur en in andere weer 38 of 36 uur. Het minimumloon per uur is daardoor afhankelijk van de gebruikelijke arbeidsduur per sector en is bij werkgevers met een 36-urige werkweek hoger dan bij organisaties met een 40-urige werkweek. 
Onlangs werd bekend dat per 1 juli 2020 het wettelijk minimumloon weer wordt verhoogd, waardoor ook het minimumloon per uur automatisch meestijgt.