Hoe werken de nieuwe regels voor meerwerk?

27 oktober 2016 Door redactie

Het kabinet wil de regels over meerwerk en overwerk tegelijkertijd met het minimumjeugdloon en de regels over stukloon aanpassen. De loonkosten zouden door de nieuwe regels flink kunnen stijgen, maar dat is niet in elke organisatie het geval.

De nieuwe regels voor meerwerk en overwerk kunnen uw organisatie veel geld kosten, omdat de werkgever straks alle werknemers die meer dan hun normale arbeidsduur werken ook evenredig veel meer minimumloon moet betalen. De normale arbeidsduur is het aantal uren per week dat een voltijd werkweek in uw organisatie bevat of de afgesproken arbeidsduur van de werknemer. 

Nu geen controle mogelijk door Inspectie SZW

Op dit moment zijn werkgevers niet verplicht om werknemers die meer dan de normale arbeidsduur werken voor hun extra uren ook minimaal het wettelijk minimumloon (tools) te betalen. Dat verandert als het wetsvoorstel aangenomen wordt. Werknemers moeten dan voor al hun gewerkte uren minimaal het wettelijk minimumloon betaald krijgen. De Inspectie SZW kan dat dan ook controleren en bij overtredingen boetes opleggen. Dat kan nu nog niet.

Twee rekenvoorbeelden

Het minimumloon bedraagt in de tweede helft van 2016 (tool) voor een werknemer van 23 jaar of ouder € 354,75 per week. Dat bedrag verdient een werknemer die een voltijd baan heeft in een organisatie waar de normale arbeidsduur 40 uur per week is. Als deze werknemer in een bepaalde week 50 uur werkt, moet hij voor die uren minimaal het wettelijk minimumloon verdienen. Dat is dus: € 354,75 / 40 uur x 50 uur = € 443,44. Is de normale arbeidsduur 36 uur, dan moet de werkgever deze werknemer € 354,75 / 36 x 50 = € 492,71 betalen.
Werkt een werknemer in diezelfde organisatie 50 uur per week, maar krijgt hij – omdat hij meer dan het minimumloon verdient – al minstens € 443,44 betaald, dan hoeft zijn werkgever voor zijn extra uren niet meer te betalen. Gemiddeld verdient hij immers minstens het wettelijk minimumloon. Hierover kunnen wel afwijkende regels in de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst staan. 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Lage-inkomensvoordeel
  • Videocollege 8 minuten

  Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Werkgevers ontvangen deze tegemoetkoming als zij werknemers in dienst hebben met een salaris...

 • Wet aanpak schijnconstructies
  • Videocollege 12 minuten

  De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is ingevoerd met als doel om vormen van uitbuiting van, onderbetaling van en illegaal werk door werknemers tegen te gaan. Zo is er sprake van...

 • Verbod op inhoudingen en verrekeningen
  • Videocollege 6 minuten

  Per 1 januari 2017 geldt het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon, dat onderdeel is vanwege de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Vanaf deze datum is het...

Heeft u een vraag over Minimumloon?

Kas van der Meulen

Fiscaal-jurist / partner

TTT-Group
Adviseur is nu beschikbaar