UWV betaalt verlofuitkering aan nieuwe werkgever

16 januari 2024 | Door redactie

Heeft een werknemer recht op een uitkering bij ouderschapsverlof en vertrekt hij naar een andere werkgever, dan mag hij de resterende verlofweken daar opnemen. UWV kan vanaf nu het betaald ouderschapsverlof aan de nieuwe werkgever uitbetalen.

Een werknemer heeft per kind jonger dan 8 jaar recht op 26 maal de arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof. Sinds 2 augustus 2022 is bovendien geregeld dat de werknemer voor 9 van de 26 weken verlof een uitkering kan krijgen van UWV. Deze 9 weken zijn alleen op te nemen in het eerste levensjaar van het kind (of bij adoptie of pleegzorg in het jaar na opname van het kind in het gezin, voor zover het kind jonger is dan acht jaar). De uitkering bedraagt 70% van het dagloon, met een maximum van 70% van het maximumdagloon. De aanvraag en betaling van de uitkering verloopt in principe via de werkgever. Krijgt een werknemer een nieuwe baan terwijl hij zijn verlofrechten nog niet volledig verbruikt heeft, dan kan hij die rechten meenemen naar de nieuwe werkgever. UWV heeft in zijn nieuwsbrief een update over deze situatie gegeven.

Bij nieuwe werkgever geen wijziging van uitkering

De werknemer kan zijn resterende weken ouderschapsverlof bij zijn nieuwe werkgever opnemen. Dit regelt de werknemer zelf met die werkgever. De werknemer kan zijn oude werkgever vragen om een verklaring over het resterend aantal weken betaald en onbetaald ouderschapsverlof (toolbox). De oude werkgever is verplicht om die verklaring op te stellen.
Als de werknemer (een deel van) het overgebleven betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen in zijn nieuwe baan, kan die werkgever UWV verzoeken om de uitkering uit te betalen. De werkgever hoeft geen aanvraag voor verlof in te dienen bij de uitkeringsinstantie. De hoogte van de uitkering is al bij de eerste aanvraag vastgesteld. Die wijzigt niet meer. Als de werknemer veel meer verdient in zijn nieuwe baan, heeft hij dus pech. Maar neemt de werknemer extra weken verlof op, dan is een hogere uitkering wél mogelijk.

Aanvraag uitkering gebeurt na eerste verlofopname

Bij de invoering van het betaald ouderschapsverlof (infographic) werd geregeld dat de uitkeringsaanvraag mogelijk is ná de eerste opname van betaald ouderschapsverlof. De aanvraag moet gaan over hele weken, maar het verlof is wel flexibel te spreiden. UWV stelt het recht op, de hoogte en de maximale duur van de uitkering maar één keer vast. UWV betaalt de uitkering nadat het verlof is genoten. Voor verlof dat wordt genoten ná de eerste aanvraag, kan een werkgever ten hoogste tweemaal verzoeken om verdere betaling van de uitkering.