Thuiswerken: ook de baas vindt het wel best

16 september 2020 | Door redactie

Steeds meer organisaties bereiden zich er op voor dat het overgrote deel van hun medewerkers structureel vaker thuiswerkt na de coronacrisis. Dat vergt een andere kijk op hoe om te gaan met het kantoor en de medewerkers.

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Nadat premier Rutte het dringende advies gaf om ook na 1 september zo veel mogelijk vanuit huis te werken, heeft het merendeel van het Nederlands kantoorpersoneel zich ingesteld op thuiswerken tot eind 2020. Dat wordt de kerst- en nieuwjaarsborrel via Zoom vieren. Veel organisaties bezinnen zich erop hoe met het kantoor om te gaan na de coronacrisis. De overheid – bulkend van het kantoorpersoneel - wil daarin een voorbeeldfunctie vervullen. Daar wordt momenteel onderzocht hoe het massale thuiswerken van afgelopen maanden voortgezet kan worden, ook na de coronacrisis.

Het kantoor post-corona

Eén van de grote vraagstukken is momenteel hoe medewerkers die toch naar kantoor willen komen, daar op anderhalve meter afstand van hun collegae kunnen werken. Vaak is het gemis van deze collega’s juist de grootste drijfveer om weer op het werk te komen. Veel organisaties oriënteren zich daarom op hoe ze het kantoor kunnen gebruiken als een ontmoetingsplek, ook in de toekomst. Hierdoor komt het vaak voor dat veel medewerkers maar een deel van de dag op kantoor zijn en niet meer van 9 tot 5. Op sommige kantoren worden medewerkers aangespoord om vergaderingen, brainstormsessies en overleggen toch op het werk te houden en aansluitend met elkaar te lunchen, uiteraard op anderhalve meter afstand. Dat contact zorgt voor verbinding.

Werkgroepen voor thuiswerken

In veel organisaties zijn werkgroepen opgericht die de plus- en minpunten van het thuiswerken onderzoeken, de randvoorwaarden en de valkuilen. Kostenbesparingen zijn een groot pluspunt: denk bijvoorbeeld aan reiskosten en de kosten van facilitaire zaken.
Ook spelen veel organisaties met de gedachte om hun arbeidsvoorwaarden aan te passen en thuiswerken op de rol zetten. Werkgevers worden aantrekkelijker als thuiswerken een arbeidsvoorwaarde is. Andersom biedt thuiswerken organisaties een veel grotere actieradius om talent te kunnen vinden.

Bijlagen bij dit bericht