Ook jongeren kunnen long covid krijgen na corona

Het idee is op dit moment dat jongeren dan misschien wel besmet raken met het coronavirus, maar dat ze er betrekkelijk weinig last van hebben. Toch valt ook een deel van hen uit met long covid: het verschijnsel dat nog lang na het doormaken van de infectie klachten blijven bestaan.

15 juli 2021 | Door redactie

Ook al heeft het merendeel van de jongeren onder de 30 betrekkelijk weinig last van een coronabesmetting, ze zijn bepaald niet immuun voor het verschijnsel Long Covid. Het RIVM had daar al vermoedens over, en de eerste resultaten van een onderzoek door Amsterdam UMC lijken dit te bevestigen. In dat onderzoek onder 300 jongeren had ongeveer 20% na een half jaar nog steeds klachten die aan long covid worden gekoppeld, zoals vermoeidheid. Na een jaar bedroeg dit 16%. Eerder onderzoek uit Noorwegen kwam ook rond de 20% uit. Er moet wel bij de onderzoeken worden aangetekend dat ze afhankelijk zijn van het actuele ‘aanbod’. Het is dus niet uit te sluiten dat deelnemers ook vóór het doormaken van de infectie al vermoeider waren, bijvoorbeeld vanwege de lockdown of een andere onderliggende aandoening.

Vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid 

Mogelijk ongeveer 10% van degenen die covid hebben gehad, houdt er langdurige klachten aan over. Momenteel zijn dat enige duizenden mensen. Opvallend is, dat de covid-infectie zelf dan meestal relatief mild is verlopen. Zij houden echter enige maanden klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Vooral de groep tussen de 40 en 65 jaar heeft er vaak mee te maken, maar jongeren blijken dus ook long covid te kunnen krijgen. Van de groep die klachten door long covid ondervindt, zegt ongeveer een derde zich ziek te hebben gemeld