Afgestudeerden laten zich vaker omscholen tot financial

2 januari 2024 | Door redactie

Studenten met een compleet andere studieachtergrond wagen steeds vaker de overstap naar de financiële sector. Dit komt naar voren in een analyse van detacheringsorganisatie Calco. Ook de IT-sector kan rekenen op zij-instroom van jong talent.

Doorgroeimogelijkheden en de combinatie van leren en werken zijn de twee belangrijkste beweegredenen voor afgestudeerden om zich te laten omscholen naar een baan in de financiële of IT-sector. Professionals in de financiële en IT-sector zijn in trek op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing en de daarbij behorende uitstroom van professionals, evenals de beperkte instroom vanuit relevante opleidingen. 

Tekort aan professionals in mkb 

Op het gebied van finance en IT zijn extra handjes nodig vanwege de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en het vervangen van IT-systemen. Vooral in het midden- en kleinbedrijf is er sprake van een tekort aan professionals. Daar staan ondernemingen echter steeds vaker open voor het aannemen van zij-instromers, ondanks de druk die daardoor ontstaat bij deze ondernemingen. De zij-instromers vragen namelijk om extra begeleiding, omdat zij een gebrek hebben aan de nodige kennis en ervaring.

Slechtere economie en digitalisering

Uit onderzoek van vacaturewebsite Indeed in 2023 kwam al naar voren dat de financiële sector en ICT verlegen zitten om personeel. In deze sectoren werden namelijk de beste banen geboden. Volgens Indeed kwam de populariteit van financiële functies mede door de slechtere economie en de behoefte aan goede sturing. De toenemende digitalisering leidde tot de populariteit van IT’ers op de arbeidsmarkt. De top 10 van beste banen in Nederland volgens vacaturesite Indeed was in 2023 als volgt:

  1. Assistent-accountant
  2. Business analist
  3. Product owner
  4. Financieel controller
  5. Program manager
  6. Operations manager
  7. Cloud engineer
  8. Data engineer
  9. Back-end developer
  10. Senior software engineer.