Consultatie over versoepeling herziening van WW-premie

17 juli 2023 | Door redactie

Een werkgever moet de lage WW-premie herzien naar de hoge WW-premie als hij in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren heeft verloond. Een uitzondering geldt voor overeenkomsten van gemiddeld 35 uur of meer per week. Er staat nu een ontwerpbesluit op internetconsultatie.nl dat de 35 uur moet verlagen naar 30 uur.

Lees ook het nieuwsartikel Overwerk? Per 2025 ruimtere toepassing lage WW-premie

Werkgevers betalen onder voorwaarden de lage premie (2,64%) voor de Werkloosheidswet (WW) voor werknemers met een vast contract. In enkele gevallen moet de werkgever de lage WW-premie herzien (infographic) en alsnog een hoge WW-premie (7,64%) betalen.
Eén van die situaties is de 30%-herzieningssituatie: als een werkgever in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren verloont dan in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd, moet hij de lage WW-premie herzien. Contracten van gemiddeld 35 uur of meer per week zijn echter uitgezonderd van deze regel. Op internetconsultatie.nl is het ontwerpbesluit gepubliceerd dat deze 35 uur verlaagt naar 30 uur.

Minder lasten voor werkgever

Doordat de grens voor de uitzondering van de 30%-herzieningssituatie naar beneden wordt bijgesteld, valt een grotere groep werknemers onder de uitzondering. Hierdoor kunnen werkgevers een grotere groep werknemers meer dan 30% extra laten werken zonder dat zij de lage WW-premie hoeven te herzien naar de hoge WW-premie. Zo ontstaat meer wendbaarheid binnen het vaste contract. Dit is ook één van de doelen van het aangekondigde pakket aan arbeidsmarktmaatregelen. Ook betekent het minder lasten voor de werkgever, omdat hij minder vaak de premie hoeft te herzien. Tegelijkertijd behouden deze werknemers door de nieuwe ondergrens voldoende zekerheid.

De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2025. De internetconsultatie staat nog open tot en met 7 augustus 2023.