Fikse boete bij ontslag na deeltijd-WW

14 juli 2010 | Door redactie

Werknemers moeten na deeltijd-WW weer aan het werk. Want ze zijn part-time werkloos. Toch zijn er 149 bestuurders geweest die de werknemers na de deeltijd-WW op straat hebben gezet. Deze werkgevers moeten een boete van in totaal bijna € 1 miljoen betalen. De regeling is namelijk alleen bedoeld voor organisaties die echt uitzicht hebben op werk en hun vakkrachten na de crisis echt nodig hebben.

Na de deeltijd-WW ontslag krijgen of uitbesteed worden. Dat kwam nogal eens voor. Pas sinds 1 juli vorig jaar worden werkgevers beboet als personeel tijdens of na de periode van deeltijd-WW geheel of gedeeltelijk werkloos blijft of wordt. Zij hebben bijna vierhonderd werknemers ontslagen. Daarom moeten deze organisaties de deeltijd-WW'ers weer hun oorspronkelijke aantal uren laten draaien. Als ze dat niet doen, krijgen ze een boete. Dat is gelijk aan de helft van de betaalde WW-uitkering over de hele periode van deeltijd-WW. Deze vergoeding hoeft een bestuurder niet te betalen als een werknemer op staande voet wordt ontslagen of zelf opstapt.

Nu 40.000 in deeltijd-WW

Sinds de invoering van de crisismaatregel is er in totaal door 6.800 bedrijven voor bijna 70.000 werknemers een beroep gedaan op de deeltijd-WW. Op dit moment zitten er nog zo'n 40.000 werknemers in de deeltijd-WW.