Eigenrisicodrager ZW kan UWV om dagloonberekening vragen

27 september 2023 | Door redactie

Als uw organisatie eigenrisicodrager is voor de Ziektewet (ZW), is het uw eigen verantwoordelijkheid om het dagloon van zieke (ex-)werknemers te berekenen. Het is ook mogelijk om daar UWV voor in te schakelen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Lees ook het nieuwsartikel Twee diensten UWV voor eigenrisicodrager ZW vervallen

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) draait uw organisatie op voor alles wat komt kijken bij de re-integratie en uitkering van zieke (ex-)werknemers die onder de Ziektewet vallen. Dus ook voor het berekenen van wat uw organisatie moet betalen als ze ziek worden. Voor werkgevers die onder de publieke verzekering van UWV vallen, is UWV de partij die de dagloonberekening maakt.

Ondersteuning aanvragen als eigenrisicodrager voor de ZW

Eigenrisicodragers kunnen ondersteuning van UWV aanvragen, maar dat is niet gratis. UWV hanteert vaste tarieven op basis van de kostprijs van de betreffende dienst en stuurt uw organisatie een factuur. De volgende taken kan UWV tegen betaling voor uw organisatie oppakken:

  • bepalen of een (ex-)werknemer recht heeft op een ZW-uitkering - € 32
  • beoordelen hoelang de (ex-)werknemer recht heeft op een ZW-uitkering - € 20
  • beoordelen hoe hoog de ZW-uitkering voor de (ex-)werknemer is - € 31
  • beoordelen of de ZW-uitkering verlaagd of gestopt moet worden als de (ex-)werknemer zich niet aan de regels houdt - € 37

Uw organisatie kan deze hulp aanvragen via formulieren op de website van UWV. Na ontvangst van de aanvraag stuurt UWV binnen vier weken de gevraagde beoordeling. Om erachter te komen of een zieke (ex-) werknemer onder de Ziektewet valt, hoelang dan en hoeveel hij betaald moet krijgen, is uw organisatie dus zo'n € 80 kwijt.

Machtiging voor vragen over toepassing no-riskpolis

UWV kan ook voor eigenrisicodragers voor de ZW uitzoeken of een (ex-)werknemer onder de no-riskpolis of compensatieregeling valt. In dat geval hoeft uw organisatie – zelfs als eigenrisicodrager – niet de re-integratie en betaling uit te voeren bij ziekte. Zo'n informatieverzoek kost € 27 en kan door UWV alleen worden uitgevoerd als de betreffende (ex-)werknemer uw organisatie via een machtiging toestemming heeft gegeven om hiernaar te vragen.