Zo regelt uw organisatie de loondoorbetaling bij ziekte correct

De hoofdregel is dat de werkgever aan arbeidsongeschikte werknemers die bij de organisatie in dienst zijn, twee jaar lang het loon moet doorbetalen. Is de werknemer dan nog niet hersteld, dan mag de werkgever hem ontslaan en kan de werknemer in aanmerking komen voor een uitkering van UWV.

Deze loondoorbetalingsplicht van 104 weken kan voor werkgevers een enorme kostenpost zijn. Het is zaak om niet méér of langer te betalen dan nodig is!

Er zijn allerlei regels voor de precieze hoogte en duur van de loondoorbetalingsplicht en diverse uitzonderingssituaties waarin de werkgever het loon van zieke werknemers korter of helemaal niet hoeft te betalen. Deze toolbox zet alle bijzonderheden rondom de loondoorbetlaing bij ziekte voor werkgevers op een rij, met praktische tools om alles goed te regelen en communiceren. Ook de rol van de OR komt aan bod.

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Zo regelt uw organisatie de loondoorbetaling bij ziekte correct

    Weet waar werknemers recht op hebben na een ziekmelding

    Als goed werkgever wil uw organisatie natuurlijk netjes aan de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voldoen, maar niet meer en langer aan zieke werknemers betalen dan nodig is. Deze toolbox zet de regels voor loondoorbetaling bij ziekte op een rij en wat de rol van de ondernemingsraad daarbij is. Ook loodst de toolbox u langs de mogelijkheden om de zieke werknemer van inkomen te voorzien zonder dat uw organisatie ervoor opdraait.

  • 2

    De regels voor loondoorbetaling bij ziekte

    Loondoorbetaling bij ziekte

    Infographic Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 10-03-2023

    Een werkgever moet een werknemer bij ziekte in principe maximaal twee jaar het loon doorbetalen. Er kunnen afspraken zijn over wachtdagen en re-integratie.


    Regels rond doorbetaling van loon bij ziekte

    Verdiepingsartikel Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 13-02-2024

    Als uw organisatie met zieke werknemers te maken krijgt, komen er vele verplichtingen om de hoek kijken. Sowieso heeft de werkgever de plicht tot het doorbetalen van het loon gedurende de ziekteperiode. In sommige situaties kan die verplichting echter worden verlicht door een uitkering van UWV. Verder heeft uw organisatie tijdens de ziekte diverse andere verplichtingen, en de werknemers zelf ook!


    De administratieve regels van loondoorbetaling bij ziekte

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 12-01-2024

    Kent u de regels rondom loondoorbetaling bij ziekte? Bekijk deze checklist en u weet precies waar u op moet letten.


    Kunnen we wachtdagen toepassen bij ziekmelding?

    Vraag & Antwoord Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 08-02-2022

    Onze organisatie heeft te kampen met veel kortdurend ziekteverzuim en dus betalen wij continu loon zonder dat daar arbeid tegenover staat. Bestaat er een mogelijkheid om minder of helemaal geen loon te betalen bij kort verzuim?


    Voorbeeldregeling loondoorbetaling bij ziekte

    Tool Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 09-02-2021

    Met deze voorbeeldregeling regelt u de loondoorbetaling bij ziekte.


  • 3

    Bijzondere groepen werknemers en loondoorbetaling bij ziekte

    Loon doorbetalen van zieke oproepkracht?

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 09-03-2023

    Heeft uw organisatie een zieke oproepkracht, dan is het afhankelijk van het soort oproepcontract of u loon bij ziekte moet betalen.


    Moeten we een zieke oproepkracht doorbetalen?

    Vraag & Antwoord Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 11-08-2022

    Een oproepkracht moet drie maanden herstellen nadat hij een operatie heeft ondergaan. Heeft hij recht op loondoorbetaling? 


    Loondoorbetaling zieke AOW’er definitief naar 6 weken

    Nieuws AOW Publicatiedatum: 26-05-2023

    Werkgevers hoeven per 1 juli 2023 bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer het loon nog maar zes weken door te betalen. De verkorte termijn geldt ook voor de re-integratieverplichtingen, het opzegverbod bij ziekte én het recht op een Ziektewet-uitkering.


    Moeten we een zieke stagiair doorbetalen?

    Vraag & Antwoord Stagiairs en leerbanen Publicatiedatum: 01-02-2024

    Een stagiair die in onze organisatie een half jaar werkervaring komt opdoen, heeft zich gisteren ziekgemeld. Blijft zijn stagevergoeding tijdens ziekte gewoon doorlopen?


    Wie betaalt het loon als een zwangere werkneemster ziek wordt?

    Verdiepingsartikel Zwangerschap Publicatiedatum: 23-01-2023

    Als een zwangere werkneemster ziek wordt, hoeft uw organisatie niet altijd haar loon volledig door te betalen. Het hangt af van het moment van ziekmelding uit welk potje de werkneemster betaald krijgt. Daarnaast maakt het uit of de ziekte veroorzaakt wordt door de zwangerschap of daar geen verband mee houdt. Wat zijn de precieze regels?


  • 4

    Bijzondere situaties rond loondoorbetaling bij ziekte

    Ziekte en variabele beloning: moet u altijd alles doorbetalen?

    Verdiepingsartikel Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 27-02-2023

    Als een werknemer door ziekte zijn eigen werk geheel of deels niet kan verrichten, is die werknemer arbeidsongeschikt. In dat geval gelden er voor zowel u als die werknemer diverse wettelijke verplichtingen. Om te beginnen moet u zijn loon doorbetalen. Maar gedurende welke periode moet u ook alweer welk bedrag doorbetalen? En hoe zit het als het loon van de werknemer deels bestaat uit variabele looncomponenten zoals een overwerkvergoeding, commissie of provisie? Moet u die ook doorbetalen? En hoeveel is dat dan?


    100% loondoorbetaling in vakantie van zieke werknemer

    Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 28-12-2021

    Een werknemer kan tijdens een periode van ziekte minder loon ontvangen, maar als hij op vakantie gaat, behoort hij 100% van zijn ‘normale’ loon te ontvangen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie verhelderd in een recent arrest.


    Kan een werknemer zich half ziek melden?

    Vraag & Antwoord Publicatiedatum: 26-10-2020

    Bij ons doen wij 's ochtends veldwerk en 's middags administratie. Een medewerker kan momenteel niet lopen, maar wel zittend werk doen. Kan hij zich ook half ziek melden?


    Loondoorbetaling als werknemer verantwoordelijk is voor ziekte?

    Verdiepingsartikel Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 22-09-2023

    De werkgever moet loon doorbetalen aan werknemers die door ziekte niet kunnen werken. Maar geldt dat ook als de werknemer zelf verantwoordelijk is voor de ziekte of het ziekteverzuim? Dat is niet alleen maar voer voor advocaten!


    Is een lager loon bij ziekte van invloed op de pensioenopbouw?

    Vraag & Antwoord Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 27-03-2023

    Een werknemer is al een geruime tijd afwezig van werk, omdat hij kampt met een ernstige ziekte. In zijn tweede jaar van ziekte krijgt hij nog 70% van zijn loon uitbetaald. Is dit van invloed op zijn pensioenopbouw?


    Loondoorbetaling bij loonsanctie UWV: 70% volstaat

    Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 30-01-2017

    Een werkgever die vanwege een gebrek aan re-integratie-inspanningen het loon van een zieke werknemer langer dan twee jaar moet doorbetalen, kan na de eerste twee jaar volstaan met 70% van het loon. Dat heeft Hof Den Haag bepaald.


  • 5

    No-riskpolis en de Ziektewet

    Wat houdt de no-riskpolis in?

    Vraag & Antwoord Personeelssubsidies Publicatiedatum: 01-05-2023

    Ik kom vaak de term no-riskpolis tegen in verband met werknemers met een arbeidsbeperking. Wat is een no-riskpolis precies?


    Wat komt er kijken bij de toepassing van de no-riskpolis?

    Verdiepingsartikel Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 05-06-2023

    Werkgevers zijn soms huiverig om werknemers met een ziekte of handicap in dienst te nemen, omdat ze vrezen dat die zich vaker ziek melden. De no-riskpolis moet die drempel wegnemen. Maar daar komen wel een aantal regels bij kijken waar werkgevers rekening mee moeten houden. Want op welke werknemers is de no-riskpolis van toepassing? En hoelang kunt u er gebruik van maken? U leest dit en meer in dit artikel.


    Wanneer vallen werknemers onder de Ziektewet?

    Verdiepingsartikel Ziektewet Publicatiedatum: 29-04-2022

    Sommige groepen werknemers hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, omdat bijvoorbeeld de kans op uitval groter is. Om te voorkomen dat werkgevers deze groep links laten liggen omdat ze het financiële risico te groot vinden, is het vangnet van de Ziektewet in het leven geroepen. Hierdoor worden werkgevers ontlast bij hun loondoorbetalingsplicht bij ziekte, via een uitkering voor deze werknemers.


    Instructie Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV

    Tool Ziektewet Publicatiedatum: 21-11-2022

    Een Ziektewet-uitkering voor een werknemer kunt u aanvragen via een formulier van UWV. Het invullen daarvan gaat als volgt.


    Als organisatie zelf het risico dragen voor ZW en WGA in zes stappen

    Toolbox Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA Publicatiedatum: 27-01-2023

    Uw organisatie kan eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet en de WGA. U hoeft dan minder premies werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst af te dragen, maar draait wel op voor de re-integratie-inspanningen en de uitkering als (ex-)werknemers daarvoor in aanmerking komen.  Bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet of de WGA moet uw organisatie niet over één nacht ijs gaan. Er zijn veel rechten en plichten om rekening mee te houden. Deze toolbox loodst u langs alle aandachtspunten.


  • 6

    Geen loon doorbetalen bij ziekte

    Situatief arbeidsongeschikte krijgt gewoon loon

    Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 09-01-2014

    In het geval van situatieve arbeidsongeschiktheid is een werknemer niet in staat om te werken, terwijl hij medisch gezien niet ziek is. Er is dan vaak sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. De werknemer heeft in dit geval toch recht op loondoorbetaling, ondanks dat hij niet werkt. Zolang de werknemer meewerkt aan inspanningen om de oorzaken voor het conflict weg te nemen, behoudt hij dat recht op loon ook.


    Loondoorbetaling zieke werknemer tijdens staking

    Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 20-12-2023

    Als een werknemer deelneemt aan een staking, heeft hij in principe geen recht op loon, ook niet als hij ziek wordt. Voor werknemers die willen werken, maar dat door de staking niet kunnen, ligt dat soms anders.


    Snel aan de slag met loonopschorting of loonstop bij ziekte

    Toolbox Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 12-01-2024

    Als een zieke werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, moet uw organisatie kunnen ingrijpen. De werkgever heeft in zo'n situatie de keuze tussen twee verschillende loonsancties. Dit zijn de loonstop of de loonopschorting. Het is belangrijk dat uw organisatie de juiste sanctie kiest én communiceert. Deze toolbox geeft u de handvatten om de passende aanpak te kiezen en hulpmiddelen om de werknemer hierover te informeren.


  • 7

    Loonkosten verhalen via regresrecht

    Loonkosten verhalen op veroorzaker arbeidsongeschiktheid

    Nieuws Bedrijfsongeval Publicatiedatum: 16-11-2017

    Als de arbeidsongeschiktheid van een werknemer is veroorzaakt door een derde, kan zijn werkgever een schadevergoeding vorderen bij deze derde. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij een verkeersongeluk.


    Schade arbeidsongeschiktheid verhalen op veroorzaker

    Tool Bedrijfsongeval Publicatiedatum: 22-11-2023

    In zes stappen weet u of en hoe u de schade bij arbeidsongeschiktheid van een werknemer kunt verhalen.


    Verzoek regresrecht aan verzekeraar

    Tool Bedrijfsongeval Publicatiedatum: 21-10-2019

    Stel diegene aansprakelijk die langdurig arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt met behulp van deze maatwerkbrief.


  • 8

    De rol van de OR bij loondoorbetaling bij ziekte

    OR heeft veel invloed op arbobeleid

    Infographic OR en arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 18-11-2019

    De OR heeft instemmingsrecht op het arbobeleid in een organisatie. Hierdoor heeft de OR een vinger in de pap bij de opstelling, uitvoering en evaluatie van de arboregels. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen op het gebied van arbo?


    Rol van de OR bij verzuim

    Tool OR en arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 07-06-2023

    Hoe kan de OR bijdragen aan een beter verzuimbeleid? U leest het in deze checklist.


    OR belangrijk bij wijzigen arbeidsvoorwaarden

    Nieuws Instemmingsrecht Publicatiedatum: 03-07-2023

    Als de werkgever eenzijdig de arbeidsvoorwaarden wil wijzigen, speelt ook de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. De kans dat de werkgever de wijzigingen met succes kan doorvoeren, is groter als hij de OR aan zijn zijde heeft.


    Zet artikel 28, lid 1 WOR op de OR-agenda!

    Nieuws Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 25-01-2021

    Volgens artikel 28, lid 1 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) moet de ondernemingsraad (OR) de naleving van de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de arbeids- en rusttijden binnen de organisatie bevorderen. Dit is één van de speciale taken, ook wel zorgtaken of stimulerende taken genoemd, die de WOR aan de OR geeft.


    OR let op: deadline keuze eigenrisicodragerschap nadert

    Nieuws OR en financiële zaken Publicatiedatum: 13-03-2024

    Een bestuurder kan twee keer per jaar kiezen of hij eigenrisicodrager wil zijn voor de Ziektewet (ZW) of Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), of zich hiervoor wil verzekeren via UWV. Tot 1 april kan hij een wijziging doorgeven voor de tweede helft van 2024. Dat moet in overleg met de ondernemingsraad (OR), want de OR heeft hierbij adviesrecht.


  • 9

    Meer informatie

    Loondoorbetaling bij ziekte

    E-training 8 modules

    In praktijk valt het voor werkgevers niet mee om de regels voor loondoorbetaling en re-integratieverplichtingen bij ziekte correct toe te passen. Elke situatie is immers anders. Deze e-training zet alle regels voor u op een rij, zodat u de kans op onnodige missers kunt verkleinen en u de focus kunt verleggen naar het herstel van de werknemer.


    Grip op verzuim

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Een zieke werknemer kost u gemiddeld € 250 per dag. Samen met de werknemer bent u verantwoordelijk voor de re-integratie. In de Wet verbetering poortwachter staan uw rechten en plichten. Maar wat mag u van de werknemer verwachten? Welke rol heeft de bedrijfsarts? En wat doet UWV? Tijdens de training Grip op verzuim hoort u de gevolgen van ziekteverzuim en de wettelijke verplichtingen van u en uw werknemers. Deze eendaagse training levert u inzicht en kennis op waarmee u grip krijgt op kostbaar ziekteverzuim!


    De Ziekteverzuim Code

    Boek

    Stress over ziekteverzuim is onnodig. Met dit boek hebben werkgever, leidinggevende en HR- of PZ-medewerker een uitstekende basis: wat moet er in ieder geval gebeuren en wat is het meest nuttig om te doen? Het belangrijkste wettelijk kader is de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Daarin staat een aantal stappen die helpen zo veel mogelijk te voorkomen dat ziekteverzuim uitloopt op blijvende arbeidsongeschiktheid. Dat wordt gewoonlijk aangeduid als de Procesgang poortwachter. De Ziekteverzuim Code legt de wetgeving uit en helpt om de regels goed toe te passen.