Coaching heeft positieve invloed op prestaties

15 januari 2014 | Door redactie

Coaching van medewerkers kan tot betere prestaties en vaardigheden leiden en heeft een positieve invloed op het bereiken van werkgerelateerde doelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar het nut van het inschakelen van coaches.

Coaching kost uw organisatie veel geld. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u benieuwd bent naar het nut van coaching. Uit onderzoek van de UvA blijkt dat coaching vooral tot een verbetering van prestaties en vaardigheden kan leiden, een positieve invloed kan hebben op het bereiken van werkgerelateerde doelen en ook invloed kan hebben op de zogenoemde attitudes van een medewerker. Een attitude is het geheel aan emoties, gedachten en overtuigingen die een persoon beïnvloeden. Een positieve attitude op het werk zorgt er bijvoorbeeld voor dat een medewerker veel werk kan verzetten en prettig samenwerkt met anderen.

Luistervaardigheden zijn belangrijk voor succes van coaching

Waarom coaching precies een positieve invloed heeft, kan volgens de onderzoekers nog niet worden verklaard. Daarvoor is meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld naar de langetermijneffecten van coaching en hoe effectief coaching is ten opzichte van andere maatregelen. Volgens de onderzoekers kunnen er een aantal factoren worden aangewezen die het succes van coaching beïnvloeden. Eén daarvan is de mate waarin medewerkers vatbaar zijn voor coaching. De ene medewerker staat immers meer voor coaching open dan de andere. Bovendien kunnen het inlevingsvermogen, de mate van aanmoediging en de luistervaardigheden van de coach efficiëntere instrumenten zijn dan de keuze voor een bepaalde methodologie.

Coach moet methode gebruiken die bewezen effectief is

Bij het selecteren van een coach kunt u letten op de vooropleiding van de coach, bijvoorbeeld of hij psychologie heeft gestudeerd of een opleiding heeft voltooid die is erkend door de European Mentoring & Coaching Council. Ook moet de coach een methode hanteren die bewezen effectief is. Vraag ook om referenties.

Bijlagen bij dit bericht

Een coachingstraject opzetten
Tools | Stappenplannen
Kiezen voor coaching
Tools | Stappenplannen
Coachingsbudget bepalen
Tools | Rekentools