Let op sluitingsdatum compensatie eHerkenning!

1 september 2023 | Door redactie

Ondernemers en organisaties blijven recht houden op de compensatie van de kosten van eHerkenning. De aanvraag over 2022 kunt u nog tot en met 30 september 2023 indienen. U heeft daar dus alleen deze maand nog de tijd voor! Vanaf 1 oktober 2023 kunnen ondernemers compensatie aanvragen over 2023. De sluitingsdatum over 2023 is 30 september 2024.

Belastingplichtigen moeten hun aangiften voor de loonheffingen, vennootschapsbelasting, BTW en verhuurderheffingen indienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarvoor is eHerkenning (video) nodig. De aanschaf van deze digitale sleutel kost wel geld en daarom is er een compensatieregeling opgetuigd. Deze compensatieregeling is verlengd voor zowel de jaren 2022 als 2023. De compensatieregeling loopt door tot het moment dat er een nieuw kosteloos inlogmiddel is. In principe bedraagt de vergoeding voor 2023 € 24,20 voor een EH3-inlogmiddel of compensatie voor noodzakelijke andere kosten, zoals de kosten voor de aanschaf van het eHerkenning PROBAS-inlogmiddel (€ 36,30) of het gebruik van een commercieel softwarepakket of de kosten van een intermediair.

Rechtzaak over kosten eHerkenning

Over het kostenplaatje rond eHerkenning was nogal wat te doen. Een onderneming had een rechtszaak aangespannen met de vragen of  er een wettelijke grondslag voor de verplichting om met eHerkenning aangifte te doen en of het toelaatbaar was at de aangifteplichtige kosten moet maken om aan deze verplichting te voldoen. De zaak liep hoog op tot aan de Hoge Raad. Volgens de Hoge Raad heeft de verplichting om met eHerkenning aangifte te doen een wettelijke basis. Aan deze verplichting mogen ook kosten zijn verbonden maar deze mogen niet onevenredig hoog zijn.