Dit is wat succesvolle leidinggevenden doen

Veel leidinggevenden verstaan hun vak. Er is echter slechts een select gezelschap dat echt succesvol is. Leidinggevenden die zich graag bij deze club managers willen scharen, moeten hun aandacht speciaal richten op vier facetten van hun functie.

29 januari 2016 | Door redactie

Uit een tien jaar durend onderzoek van managementcoach Ron Carucci onder ruim 2.700 managers blijkt dat er vier factoren zijn die een leidinggevende echt goed maken in zijn functioneren. Deze managers zijn bijzonder goed in vier aspecten van leidinggeven.

Goede leidinggevenden onderscheiden zich op vier vlakken 

Succesvolle leidinggevenden onderscheiden zich op vier vlakken van de minder succesvolle managers:

  • Ze zijn bekend met alle facetten van de organisatie; ze hebben verschillende functies op verschillende afdelingen uitgeoefend en bevorderen de interne communicatie en samenwerking.
  • Ze zijn goed in het nemen van beslissingen; ze kunnen hun standpunt goed presenteren (tools) en weten draagvlak te creëren voor hun besluit, ze zijn goed in herstellen van prioriteiten en weten een balans te vinden tussen instinct en analyse.
  • Ze kennen de branche; ze zijn goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de branche en wat de behoeften en wensen van klanten zijn, ze hebben oog voor kansen en trends en van nature nieuwsgierig.
  • Ze hebben een goede vertrouwensband met andere leidinggeven en hun medewerkers; ze bouwen aan gelijkwaardige relaties, durven zich kwetsbaar op te stellen en vragen anderen om feedback.