Werken met persoonsgegevens

Organisaties mogen niet zomaar persoonsgegevens voor willekeurige doeleinden opvragen en gebruiken. Dat was al zo onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP), maar sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018  luistert het gebruik van persoonsgegevens nog nauwer. Nog meer dan de WBP al deed, geeft de AVG de burger het recht om te weten wat er met zijn persoonsgegevens gebeurt. Dat betekent dat uw organisatie heel bewust met het verwerken van persoonsgegevens moet omgaan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert of de AVG op de juiste manier wordt toegepast en nageleefd. Meer informatie hierover vindt u op de themapagina over de AVG.

 

Tools

Verdiepingsartikelen

Werken met toestemming

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-11-2019

Sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensverwerking (AVG) is er meer dan ooit om toestemming gevraagd voor de verwerking van persoonsgegevens. Veel van...

Een pdf anonimiseren

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 31-07-2019

Sinds de AVG van kracht is, kunt u beter even goed nadenken voordat u een pdf verstuurt naar een externe relatie. Als in de pdf persoonsgegevens staan, moet u die eerst...

Van WBP naar AVG

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 13-08-2019

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze verordening heeft grote impact op uw organisatie. Bent u gewapend tegen de...

Richtlijnen voor het vaststellen van de verantwoordelijkheden...

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-11-2019

Zolang bij een verwerking van persoonsgegevens maar één partij betrokken is, dan is het duidelijk wie de verantwoordelijkheid draagt. Als er echter meerdere partijen...

Infographics

De AVG: een jaar verder

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-09-2019

De AVG-wetgeving werd op 25 mei 2018 ingevoerd. Rendement liet Motivaction onderzoek doen naar de ervaringen van organisaties bij de naleving van de AVG-wetgeving en...

Bescherm persoonsgegevens van werknemers

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-08-2019

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Deze Europese privacyregels hebben de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens...

E-learning

AVG: Data-protection Impact Assessment
Videocollege
8 minuten
Publicatiedatum: 20-12-2017
AVG: functionaris voor de gegevensbescherming
Videocollege
8 minuten
Publicatiedatum: 19-12-2017

Vraag en antwoord

Wanneer is het verwerken van bijzondere persoonsgegevens toegestaan?
Volgens de AVG mag u inderdaad geen bijzondere persoonsgegevens verwerken. Dat was overigens ook al zo onder de oude Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). In de volgende uitzonderingssituaties moen bijzondere persoonsgegevens wél verwerkt worden. De persoon heeft uitdrukkelijke... Lees het hele antwoord