Aanpak wangedrag door werkgevers- en werknemersclubs

22 maart 2024 | Door redactie

Zo’n 20% van de werkenden heeft te maken (gehad) met grensoverschrijdend gedrag van klanten, collega’s of leidinggevenden. Daarom hebben werkgevers- en werknemersverenigingen een gezamenlijke aanpak ontwikkeld.

De aanpak van de werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in de Stichting van de Arbeid, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer. Hamer lanceerde onlangs nog de nieuwe handreiking tegen seksueel wangedrag. De samenwerking heeft onder andere geresulteerd in het online dossier ‘Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’ op het Arboplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het dossier, dat gericht is op werkgevers, arboprofessionals én werkenden, bevat informatie, hulpmiddelen en handreikingen over het herkennen van, de wettelijke regels rondom en maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag.

Preventieve maatregelen

In het dossier staan verschillende preventieve maatregelen die werkgevers kunnen nemen tegen grensoverschrijdend gedrag. Het gaat onder meer om het:

Overigens zijn werkgevers wettelijk verplicht beleid te maken om werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waaronder grensoverschrijdend gedrag valt. Het in kaart brengen van de risico’s hiervan in de RI&E is dus niet vrijblijvend.

Curatieve maatregelen

Komt er ondanks alle maatregelen in de organisatie toch grensoverschrijdend gedrag voor, dan is het belangrijk dat de interne (meld)procedure in orde is en dat de werkgever goed omgaat met de melding. Hiervoor adviseert het dossier enkele curatieve maatregelen, zoals het:

NVP code sociale veiligheid

Met de ‘NVP code sociale veiligheid’ (pdf) doet ook het NVP – Netwerk voor HR-professionals een duit in het zakje in de strijd tegen ongewenst gedrag op de werkvloer. In deze nieuwe code staan richtlijnen voor HR-professionals voor het creëren en behouden van een gezonde, sociaal veilige, respectvolle en inclusieve werkomgeving.