Griepprik belangrijk voor voorkomen ziekteverzuim

29 september 2017 | Door redactie

In deze tijd van het jaar kunnen werkgevers een griepprik aanbieden aan werknemers verzuim door griep te voorkomen. Hoewel de griepprik inderdaad het aantal griepgevallen vermindert, neemt hierdoor niet het totale aantal zieken af zo blijkt uit onderzoek door het RIVM.

Werkgevers kunnen werknemers uit risicogroepen gratis een griepprik aanbieden. Die voorkomt weliswaar dat werknemers griep krijgen en dus het aantal gevallen van verzuim, maar verlaagt niet het totaal aantal ziektegevallen. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt doordat mensen met griepachtige verschijnselen ook ziek kunnen zijn door andere ziekteverwekkers. Dat was het geval bij 60 tot 80% van de onderzochte gevallen. Toch blijft het aanbieden van een griepprik belangrijk volgens het RIVM.

Griepprik voor chronisch zieke werknemers

De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus en niet tegen andere virussen die griepachtige verschijnselen (zoals spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, hoge koorts, keelpijn) of verkoudheid veroorzaken. Toch blijft het belangrijk om werknemers met bepaalde aandoeningen, werknemers die chronisch ziek zijn en oudere werknemers een griepprik aan te bieden. Door het griepvirus neemt het risico op ernstige gezondheidsproblemen toe bij groepen. Een hart- of longaandoening kan verergeren. Op de website van het RIVM staat hoe u griepklachten kunt herkennen.

Preventie tegen verzuim door griep

De werkgever mag de griepvaccinatie onbelast aan werknemers geven. Hij kan de griepprik niet verplichten, meedoen gebeurt op vrijwillige basis. Voor werknemers die van hun eigen huisarts al een oproep krijgen om een griepprik te halen, is de vaccinatie gratis; de werkgever hoeft dan ook geen kosten te maken. Organisaties doen er goed aan om daarnaast ook preventieve maatregelen te nemen tegen verzuim door griep (tool). Omdat griep een infectieziekte (tool) is, is een goede hygiëne belangrijk om verzuim te voorkomen.