UWV werkt aan andere vorm van Werkwijzer Poortwachter

7 november 2023 | Door redactie

Onlangs werd duidelijk dat UWV de Werkwijzer Poortwachter niet meer actualiseert en werkgevers voor wijzigingen rond re-integratie uwv.nl in de gaten moeten houden. De instantie geeft nu echter aan dat er wordt gewerkt aan een alternatief.

Naast informatie voor verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van UWV, biedt de Werkwijzer Poortwachter een richtlijn aan werkgevers voor de aanpak van re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. HR-professionals maken gebruik van het document om te voorkomen dat ze de regels niet goed naleven en hun organisatie een loonsanctie opgelegd krijgt. Er ontstond daarom enige commotie toen UWV op haar site meldde dat de Werkwijzer niet langer wordt vernieuwd. De laatste versie, van 1 augustus 2022, krijgt geen update en kan daardoor verouderd raken.

Begrijpelijke en leesbare versie van Werkwijzer Poortwachter

HR Rendement heeft UWV gevraagd om een toelichting op deze beleidskeuze. De instantie laat in een reactie weten dat ze de signalen over de Werkwijzer serieus neemt. UWV heeft nu als voornemen om de informatie uit de Werkwijzer beter toegankelijk te maken. De informatie moet begrijpelijker en leesbaarder worden, en beter toegespitst op zowel burgers als werkgevers. De ambtenaren gaan aan de slag met een andere vorm van de Werkwijzer. Hoe die vorm eruit komt te zien en wanneer die verwacht kan worden, is nog onduidelijk.
Totdat die nieuwe vorm er is, blijft de huidige Werkwijzer beschikbaar, maar worden hierin dus geen aanpassingen meer verwerkt. Als er wijzigingen zijn die het toetsingskader van UWV beïnvloeden, bijvoorbeeld als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving, zal UWV dit ‘duidelijk en overzichtelijk aangeven’. Werkgevers kunnen hiervoor terecht op uwv.nl en zich aanmelden voor de nieuwsbrief.