Lagere werkgeverslasten voor kleine werkgevers in 2022

5 januari 2022 | Door redactie

Kleine werkgevers betalen in 2022 minder voor hun werknemers in vergelijking met 2021. Deze kleine werkgevers profiteren van een lastenverlichting als gevolg van de gedifferentieerde premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfond (Aof). Dit blijkt uit recente berekeningen van ADP.

Werkgevers worden in 2022 geconfronteerd met een nieuwe variabele voor de werkgeverslasten. Vanaf nu is ook de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) gedifferentieerd. Een gedifferentieerde premieberekening voor de Werkhervattingskas (Whk) en Werkloosheidwet (WW) bestonden al. Hoewel het door de toenemende premiedifferentiatie steeds lastiger wordt om algemene berekeningen te maken, staat het vast dat kleine werkgevers in ieder geval profiteren van een lastenverlichting. Met kleine werkgevers wordt in dit geval bedoeld: werkgevers met een gemiddeld premieplichtig loon van maximaal € 882.500 over 2020.

Verschillen tussen kleine en (middel)grote werkgevers

Een werknemer met een minimumloon en vast dienstverband wordt € 26 per maand goedkoper voor een kleine werkgever, terwijl een (middel)grote werkgever juist één euro meer betaalt in vergelijking met vorig jaar. De werkgeverslasten voor een werknemer met een vast dienstverband die twee keer modaal verdient, dalen voor een kleine werkgever met € 65 terwijl ze voor een (middel)grote werkgever stijgen met € 12. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP, dat jaarlijks de werkgeverslasten inzichtelijk maakt. Door de toenemende premiedifferentiatie in de premies werknemersverzekeringen kan bij deze berekeningen niet worden uitgegaan van individuele situaties per werkgever. Het geschetste beeld voor de premies werknemersverzekeringen is gebaseerd op voorbeelden.

Loonstrook 2022: gemiddeld een tientje extra

Uit de berekeningen van ADP blijkt ook dat het nettoloon op het loonstrookje licht stijgt, maar niet voor iedereen. Werknemers met een minimumloon gaan er € 19 op vooruit en wie een modaal inkomen heeft, ziet € 9 meer onderaan de streep. Die vlieger gaat niet altijd op voor parttimers en jongeren onder de 21 jaar. In een aantal gevallen leveren zij juist een paar euro's per maand in. Deze nettoloonontwikkelingen staan los van eventuele cao-salarisverhogingen.