Compensatie transitievergoeding bij ziekte van de baan

19 september 2023 | Door redactie

De compensatieregeling voor transitievergoedingen bij bedrijfsbeëindiging door ziekte van de werkgever is van de baan. Het blijkt niet haalbaar om te beoordelen of de werkgever als gevolg van ziekte of gebreken zijn werkzaamheden niet kan voortzetten, zo valt te lezen in de Rijksbegroting SZW.

De compensatieregeling is al meermaals uitgesteld, maar lijkt nu definitief van de baan. Reden hiervoor is dat na onderzoek is gebleken dat het niet mogelijk is tot een werkbaar sociaal-medisch kader te komen aan de hand waarvan de ziekte van de werkgever kan worden beoordeeld.

Compensatie transitievergoeding in enkele situaties mogelijk

Dat betekent dat een werkgever nog in enkele situaties wél compensatie kan aanvragen bij UWV voor een betaalde transitievergoeding, namelijk bij bedrijfsbeëindiging als gevolg van pensionering of overlijden van de werkgever en bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (infographic) van een werknemer. Deze vlieger gaat echter niet altijd op. En als een werknemer een IVA-uitkering krijgt toegekend én met een vaststellingsovereenkomst uit dienst treedt vóór hij twee jaar ziek is, heeft een werkgever geen recht op compensatie van de betaalde ontslagvergoeding. Met de bestaande compensatieregelingen wil het kabinet voorkomen dat het betalen van transitievergoedingen leidt tot een onevenredig zware financiële last voor werkgevers.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.