Werknemers die onvrijwillig uit dienst gaan, hebben recht op een transitievergoeding van hun werkgever. De hoogte van die vergoeding hangt af van het salaris van de werknemer en hoe lang de werknemer in dienst is geweest. Dit kan werkgevers een hoop geld kosten! In deze toolbox staat alles wat zij moeten weten over de transitievergoeding.
Wat zijn de regels en uitzonderingen voor de vergoeding bij ontslag?
Als werkgever moet u aan werknemers die u ontslaat – of van wie u de arbeidsovereenkomst niet verlengt – een transitievergoeding betalen. De hoogte van die vergoeding hangt af van het salaris van de werknemer en de duur van het dienstverband en kan zo een flinke kostenpost zijn. Het is dus zaak om de werknemer te geven waar hij recht op heeft, maar ook niet meer te betalen dan noodzakelijk is. Deze toolbox zet alle bijzonderheden rondom de transitievergoeding op een rij en loodst u door de regels en uitzonderingen heen.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 16-10-2020
Veel werkgevers nemen een loopje met de wet. Dit concludeert vakbond CNV na een inventarisatie onder leden. Werknemers die dit jaar zijn ontslagen, krijgen niet altijd een transitievergoeding, terwijl ze hier wel recht op hebben.
Verdiepingsartikel Transitievergoeding Publicatiedatum: 23-02-2024
Als uw organisatie een werknemer ontslaat of zijn arbeidsovereenkomst niet verlengt, moet u hem een transitievergoeding betalen. De werknemer kan daarmee omscholing of jobcoaching betalen, zodat hij gemakkelijker een nieuwe baan kan vinden. Ook is de transitievergoeding een compensatie voor baanverlies. In dit verdiepingsartikel staan de belangrijkste vragen over de transitievergoeding op een rij.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 01-12-2016
Een werkgever mag er niet voor kiezen om de transitievergoeding te omzeilen door deze als deel van het uurloon af te spreken. Dit heeft de kantonrechter in Rotterdam in 2016 geoordeeld.
Nieuws Ontslag Publicatiedatum: 06-01-2024
Bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst zal een werknemer vaak een vergoeding meekrijgen. Dit hoeft geen transitievergoeding te zijn. Er zijn meer vergoedingen waar werkgevers mogelijk mee te maken krijgen.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 05-01-2024
Een in de cao afgesproken alternatief voor de transitievergoeding hoeft sinds 2020 niet meer gelijkwaardig te zijn aan de transitievergoeding. Wel gelden er een aantal voorwaarden voor die cao-afspraak.
Tool Transitievergoeding Publicatiedatum: 04-01-2024
Welke loonelementen moet u mee rekenen voor een transitievergoeding? Leer het met behulp van deze tool.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 02-01-2024
De hoogte van de maximale transitievergoeding is in 2024 € 94.000 óf een bedrag ter hoogte van het jaarsalaris als dit hoger is dan het wettelijke maximum van € 94.000. Het nieuwe maximumbedrag is gepubliceerd in de Staatscourant.
Tool Transitievergoeding Publicatiedatum: 02-01-2024
Gebruik deze rekentool om de hoogte van de transitievergoeding snel en makkelijk te berekenen.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 01-04-2021
Sinds de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) heeft een werknemer zelfs bij ontslag binnen een maand na indiensttreding recht op de transitievergoeding. Hoe werkt de berekening van de vergoeding in zo’n situatie?
Vraag & Antwoord Transitievergoeding Publicatiedatum: 07-12-2020
Een werknemer wordt ontslagen. Zijn arbeidsduur is dit jaar verminderd. Hoe berekenen wij de transitievergoeding? En betalen wij deze over de opzegtermijn?
Vraag & Antwoord Transitievergoeding Publicatiedatum: 19-05-2020
Vier maanden geleden nam een werknemer ontslag. Nu solliciteert hij op een andere functie binnen onze organisatie. Stel dat wij hem aannemen en later weer uit dienst laten treden. Over welke periode ontvangt hij dan een transitievergoeding?
Infographic Transitievergoeding Publicatiedatum: 14-02-2022
Een werkgever die een werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, moet een (transitie)vergoeding aan hem betalen. Per 1 april 2020 kunnen werkgevers een compensatie aanvragen bij UWV voor deze (transitie)vergoeding.
Verdiepingsartikel Ontslag met wederzijds goedvinden Publicatiedatum: 11-03-2024
Al een geruime tijd geldt dat werkgevers een compensatie kunnen ontvangen voor transitievergoedingen bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Die compensatie is bedoeld als oplossing voor het fenomeen slapende dienstverbanden. Regelmatig verschijnt er nog rechtspraak over dit thema. Uit deze rechtspraak zijn enkele algemene lessen te trekken.
Infographic Ontslag Publicatiedatum: 12-05-2020
De afgelopen jaren is er veel te doen geweest rondom het ‘slapend dienstverband’. In de infographic ziet u wat er de afgelopen jaren gebeurd is.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 26-01-2021
Voor een organisatie die kampt met financiële problemen door de coronacrisis, kan het lastig zijn om bij ontslag een transitievergoeding op te hoesten. Maar alleen in specifieke gevallen is het mogelijk dat de werknemer geen of een lagere transitievergoeding ontvangt.
Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 25-06-2021
Het verwerken van normaal loon in de aangifte loonheffingen is voor u vast en zeker gesneden koek. Maar er zijn ook minder vaak voorkomende loonbestanddelen die speciale aandacht behoeven. Hoe verwerkt u aanvullend geboorteverlof, een transitievergoeding of een opname uit de levensloopregeling in de aangifte loonheffingen?
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 10-12-2020
Als de werkgever aan een werknemer een transitievergoeding uitkeert, moet hij hierop de groene tabel voor bijzondere beloningen toepassen. Het is namelijk een eenmalige uitkering van loon uit vroegere dienstbetrekking.
Vraag & Antwoord Transitievergoeding Publicatiedatum: 26-07-2019
Wij betalen de transitievergoeding uit in dezelfde maand als het laatste loon van vertrekkende werknemers. Kan dit op dezelfde loonstrook komen?
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 09-06-2020
De betaling van een transitievergoeding kan voor een werkgever een fikse kostenpost vormen. Brengt de transitievergoeding een organisatie in serieuze problemen, dan mag zij deze in termijnen betalen en dus de kosten spreiden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een maandelijkse betaling over een periode van enkele maanden.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 18-12-2019
Komt een werkgever in de financiële problemen doordat hij een transitievergoeding moet betalen na het verplicht beëindigen van een slapend dienstverband, dan kan de rechter uitstel van betaling verlenen. Dat gebeurde ook in een rechtszaak waarin het dienstverband van een zieke werknemer na een dienstverband van 50 jaar slapend in stand gehouden werd.
Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 26-01-2021
Heeft de uitbetaling van een transitievergoeding invloed op de berekening van de hoogte van de vrije ruimte?
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 02-09-2019
Een transitievergoeding die de werkgever aan een vertrekkende werknemer moet betalen, moet in principe normaal worden belast. Maar soms mag dit loon uit vroegere dienstbetrekking toch in de vrije ruimte en kan het zo voor de werknemer én uw organisatie onbelast blijven.
E-training 8 modules
Of het nu gaat om het niet verlengen van een tijdelijk dienstverband, om het einde van de samenwerking met wederzijds goedvinden, een ontslagvergunning via UWV of een ontbindingsverzoek via de kantonrechter: linksom of rechtsom komt ontslag altijd op uw pad. En dan kunt u niet m de bijbehorende regels heen. Deze e-training biedt u het complete plaatje rond de uitdiensttreding van een medewerker. Het is daarmee een waardevolle hulp om goed uit elkaar te gaan.
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
Om een medewerker te ontslaan, is een werkgever gebonden aan veel regels. Deze zijn opgesteld in het ontslagstelsel dat op 1 juli 2015 volledig is gewijzigd. In de wet werden acht redelijke ontslaggronden opgenomen, die worden getoetst door UWV en de kantonrechter. Omdat de ontslaggronden niet konden worden gecombineerd, was er al snel veel kritiek. Daarom is op 1 januari 2020 de ‘cumulatiegrond’ (de i-grond) toegevoegd. Tijdens de training Ontslag in de praktijk worden alle negen gronden uitgebreid behandeld. En u leert alles over de transitievergoeding.