Actualisatie kennisdocument premiedifferentiatie WW

28 september 2023 | Door redactie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de nieuwe versie van het kennisdocument premiedifferentiatie WW gepubliceerd. Deze versie van september 2023 is geactualiseerd met informatie die al bekend was en bevat verder vooral tekstuele aanpassingen.

Werkgevers betalen voor alle werknemers die zij in dienst hebben premies werknemersverzekeringen. De werknemersverzekeringen verzekeren werknemers tegen inkomensverlies als ze werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Eén van de werknemersverzekeringen is de Werkloosheidswet (WW). De gedifferentieerde premie WW hangt af van het soort arbeidsovereenkomst van de individuele werknemer. Het kennisdocument Premiedifferentiatie WW (pdf) bevat veel vragen en antwoorden, en praktijkvoorbeelden.

Twee herzieningssituaties voor de WW-premie gaan niet door

Inhoudelijk bevat het kennisdocument geen verrassingen, het is vooral een actualisatie van wat al bekend was. Zo staat in hoofdstuk 3 dat de wet- en regelgeving ten aanzien van de tijdelijke contractuele urenuitbreiding en de meerdere arbeidsomvangen voorlopig niet gewijzigd wordt. In deze situaties blijft dus de lage WW-premie gelden. Verder staat in het kennisdocument vermeld dat twee herzieningssituaties voor de WW-premie (nog) niet in werking zijn getreden na een besluit van minister Van Gennip van SZW. Over deze zaken informeerde Van Gennip de Tweede Kamer eerder dit jaar.
De informatie dat werkgevers tijdens de coronapandemie de lage WW-premie niet hoefden te herzien bij meer dan 30% overwerk, is verwijderd. Deze uitzondering geldt sinds 2022 niet meer.