Begrijpelijke informatie over belastbaarheid en re-integratie

15 februari 2022 | Door redactie

Voor gebruikers van een nieuw instrument waarmee bedrijfsartsen de belastbaarheid van een zieke werknemer en de mogelijkheden voor re-integratie in kaart kunnen brengen, is een website gelanceerd. Hier kunnen ervaringen en kennis worden gedeeld.

Het instrument Beschrijving Arbeidsbelastbaarheid en Re-integratiemogelijkheden (BAR) is eind vorig jaar gelanceerd. Het BAR-instrument moet miscommunicatie tussen deskundigen die zich bezighouden met de arbeidsongeschiktheid van werknemers voorkomen. Dat is niet alleen de bedrijfsarts, maar ook de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Slechte communicatie tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen kan de re-integratie hinderen. Omdat het instrument nog verder ontwikkeld moet worden en de ervaringen van de gebruikers daarbij essentieel zijn, is er nu de website bar-project.nl waar zij input kunnen geven.

Begrijpelijk voor werkgever en werknemer

Met het instrument kunnen bedrijfsartsen de belastbaarheid en de re-integratiemogelijkheden op zo’n manier beschrijven en documenteren dat ook arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen er iets mee kunnen. Daarnaast moet de informatie begrijpelijk zijn voor werkgevers en werknemers. Bedrijfsartsen realiseren zich niet altijd dat de manier waarop zij informatie geven over de arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden voor re-integratie, mede bepaalt wat de ander met die informatie kan doen. Leest de verzekeringsarts wel hetzelfde als de bedrijfsarts bedoelt en is dat wel de informatie die hij nodig heeft? Op de projectwebsite kunnen gebruikers feedback geven op het instrument. Daarnaast is er onder andere nieuws over onderzoek en een leidraad te vinden, net als de meest recente versie van de BAR en de leidraad die daarbij hoort.  

 

Bijlagen bij dit bericht