Werven in buitenland oplossing voor personeelstekort?

13 juni 2023 | Door redactie

Werven in het buitenland kan een oplossing zijn voor de personeelstekorten in Nederland. Uit een analyse van UWV blijkt dat voor 70% van de 166 beroepen in Nederland die te maken hebben met tekorten aan personeel, in een ander Europees land juist een overschot aan personeel is.

Nederland is niet het enige land in Europa dat last heeft van personeelstekorten. Toch is er voor 117 van de 166 ‘krapteberoepen’ in Nederland, minstens één Europees land dat een personeelsoverschot kent in dat beroep. Voor 7% van de krapteberoepen zijn dit zelfs vijf of meer landen.

Werkvergunning voor buitenlandse werknemer

Ondanks het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Economische Ruimte (EER) werft momenteel slechts één op de tien werkgevers in het buitenland om de personeelstekorten tegen te gaan. Werkgevers die werven in het buitenland, moeten voor het aannemen van een buitenlandse werknemer wel het een en ander regelen. Zo heeft de werknemer mogelijk een werk- en verblijfsvergunning nodig (artikel). Voor hulp hierbij, en bij andere arbeidsrechtelijke en juridische zaken rondom arbeidsmigratie, kunnen werkgevers ook aankloppen bij European Employment Services (EURES). Dat is een Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling dat het vrije verkeer van werknemers moet bevorderen.

UWV heeft oplossingen voor personeelstekort in kaart gebracht

Werven in Europa is één van de 34 mogelijke oplossingen voor het personeelstekort die UWV onlangs in kaart heeft gebracht. In het rapport (pdf), dat aansluit bij eerdere publicaties van de uitkeringsinstantie uit 2018 en 2021, staan praktijkvoorbeelden van werkgevers met bijpassende oplossingen. De oplossingen zijn verdeeld over drie strategieën:

  • Het aanboren van nieuw talent. Bijvoorbeeld door harde functie-eisen los te laten en in plaats daarvan te kijken naar vaardigheden. Werkgevers kunnen zich ook richten op nieuwe doelgroepen, zoals statushouders of gepensioneerden (artikel).
  • Het anders organiseren van het werk. Zo kan technologie werk uit handen nemen en zorgt een (her)verdeling van taken en het schrappen van niet-noodzakelijke taken mogelijk voor een efficiëntieslag. Een mogelijke snelle oplossing is als werknemers meer uren kunnen en willen werken.
  • Het binden en boeien van werknemers. Werkgevers met een focus op de vitaliteit en ontwikkeling van werknemers hebben meer binding met bestaande werknemers en zijn aantrekkelijker als potentiële nieuwe werkgever. Binden en boeien kan ook met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en faciliteiten, een zorgvuldig inwerktraject voor nieuwe werknemers en ondersteuning bij specifieke zaken, zoals bij geldzorgen van werknemers (artikel).

Bijlagen bij dit bericht