Mystery guest welkom maar camera niet

13 augustus 2015 | Door redactie

Werkgevers zetten wel eens mystery guests in om de kwaliteit van hun werknemers en de dienstverlening te beoordelen. Uw OR heeft instemmingsrecht op het beleid rondom personeelsbeoordeling. Toch is het niet zeker dat u ook daadwerkelijk iets heeft te zeggen over de inzet van die mystery guests. Dat blijkt uit recente rechtspraak.

Een OR van een vervoersbedrijf was naar de kantonrechter gestapt omdat de organisatie soms mystery guests inzette om mee te rijden met de buschauffeurs en ze te beoordelen op rijvaardigheid en gedrag. Dit zou instemmingsplichtig zijn omdat de werknemers werden beoordeeld.
De inzet van mystery guests vond al plaats sinds 2010 en was slechts zeven keer voorgekomen sinds die tijd. Ook kwam er door de beoordeling van de mystery guests geen wijziging van de bestaande beoordelingsformulieren. Om die redenen oordeelde de kantonrechter dat er geen sprake was van een regeling volgens artikel 27 lid 1g WOR.

Afwijking van de Regeling Cameratoezicht

Volgens de OR week de organisatie verder geregeld af van de Regeling Cameratoezicht en was er sprake van een wijzigingsbesluit. De camerabeelden mochten alleen worden gebruikt bij een formele aangifte van een misdrijf of betrokkenheid daarbij of als de politie of justitie de beelden had opgevraagd. De camerabeelden werden echter ook gebruikt om gedrag te controleren zoals het roken van een sigaret of het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens de busrit.

Werknemers niet controleren met camerabeelden

Volgens de rechter was er niet zozeer sprake van een wijziging, maar interpreteerde de organisatie de Regeling Cameratoezicht te ruim. Daarom oordeelde de rechter dat het vervoersbedrijf per direct moest stoppen met het gebruik van de camerabeelden om het gedrag van de werknemers te controleren.
Rechtbank Oost-Brabant, 7 augustus 2015, ECLI (verkort): 4762