Werk aan de winkel voor bestuurder en OR!

7 juli 2023 | Door redactie

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) concludeert in een recent rapport dat werkgevers niet goed weten hoe ze werkdruk moeten verhelpen, denken dat discriminatie in de eigen organisatie weinig voorkomt en dat diversiteit op de werkvloer te wensen over laat. Er is dus werk aan de winkel voor werkgevers en ondernemingsraden!

Uit de vierde editie van Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers van het SCP blijkt dat ­­­­- hoewel de intenties meestal goed zijn - er onder andere aandacht van werkgevers is vereist op het gebied van werkdruk, discriminatie en diversiteit. Werkgevers weten vaak niet hoe ze werkdruk kunnen oplossen. Zo zegt één op de drie werkgevers dat hij geen invloed heeft op de mate waarin werknemers werkstress ervaren. Een derde vindt zelfs dat werknemers die veel werkstress ervaren niet geschikt zijn voor het werk dat ze doen.

Werkgever denkt dat discriminatie weinig voorkomt

Ook zijn werkgevers in de veronderstelling dat discriminatie in de eigen sector en organisatie weinig voorkomt en houden ze geen rekening met onbedoelde discriminatie. Diversiteit is op de werkvloer echter nog ver te zoeken. Zo had in 2021 en 2022 minder dan één op de vijf werkgevers (18,3%) een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst. De positie van werknemers met een arbeidsbeperking is dus niet verbeterd.

OR kan aandacht opeisen voor werkdruk, discriminatie en diversiteit

Voor de OR zijn dit belangrijke onderwerpen. Het bestrijden van werkdruk, werkstress en ziekteverzuim hangt samen met het arbobeleid van de organisatie. Daarbij heeft de OR instemmingsrecht (artikel 27, lid 1d WOR). Daarnaast heeft de OR de taak om te waken tegen discriminatie en om de naleving van de voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden te bevorderen. Dat geldt ook voor gelijke behandeling en de inzet van minderheden en gehandicapten binnen de organisatie (artikel 28 WOR). De OR kan deze onderwerpen op de agenda zetten en met de bestuurder meedenken over oplossingen. Via het initiatiefrecht (artikel 23 WOR) kan de OR de bestuurder ook concrete verbetervoorstellen doen.