Vrouwelijke manager: geen excuses of verkleinwoordjes

5 februari 2020 | Door redactie

Wie als vrouw wil leidinggeven, doet er goed aan verkleinwoordjes te mijden, actief taalgebruik te bezigen, zich niet onder te dompelen in excuses, samenwerkingsverbanden aan te gaan en een mentor te zoeken.

Wanneer er vrouwen leidinggevende functies bekleden, verbeteren de resultaten van de organisatie. Dat kan flink oplopen: gemiddeld stijgt de winst 10% tot 15% sneller in vergelijking met bedrijven waar alleen mannen de dienst uitmaken. Er zijn zelfs uitschieters van 25%. Dat blijkt uit onderzoek van de International Labour Organization (pdf). Voor  het imago van de organisatie is het ook een opsteker, vrouwen aan de top. Daarnaast blijken deze organisaties beter talent aan te trekken en te behouden. Genoeg redenen voor meer vrouwen in managersfuncties. Welke valkuilen zijn er voor vrouwen op leidinggevende posities? Enkele zijn makkelijk te omzeilen.

Noem de dingen bij de naam

Het hoort bij de Nederlandse taal om woorden te verkleinen. ‘Wijntje’, ‘grapje’, ‘een hapje eten’, ‘een terrasje/filmpje/biertje pakken’, enzovoort. Vrouwen hebben er helemaal een handje van. Het klinkt misschien gezellig en vriendelijk, maar door overal een verkleinwoord van te maken, maakt u zich kleiner dan u in werkelijkheid bent. Noem de dingen bij de naam en praat niet alsof u tegen een kind spreekt. En gebruik actieve taal. Zeg: ‘Ik stel voor dat we het zo gaan doen’ in plaats van ‘Misschien kunnen we het zo doen.’

Geen excuses voor futiliteiten

Nog zo’n typisch woord dat vrouwen te vaak zeggen: ‘Sorry.’ Het is niet nodig om u overal voor te verontschuldigen, zeker als het niet uw fout is of een futiliteit waar niemand last van heeft. Bied alleen excuses aan als ze welgemeend en waardevol zijn. Als u bent uitgevallen tegen een medewerker die dat niet verdiende, zeg dan sorry.

Niet zo sympathiek

Leidinggeven houdt niet in dat u alles alleen moet doen. Ga daarom samenwerkingsverbanden aan. Vrouwen hebben hier een streepje voor; zij zijn eerder geneigd verbinding te zoeken. Doe dat ook met collega’s die u wat minder sympathiek vindt. Hoe lastig dat ook is, benader de samenwerking vanuit strategisch oogpunt.
Onderschat daarnaast het nut van een vrouwelijke mentor niet. Zij kan u verder helpen. Waarom zelf het wiel uitvinden als een ervaren collega u onder haar hoede kan nemen? U kunt natuurlijk ook zelf mentor worden van een vrouwelijke collega.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten