Wanneer vallen de feestdagen in 2023?

21 december 2022 | Door redactie

Het einde van het jaar nadert en de feestdagen staan voor de deur. Naast alle hectiek van de laatste deadlines nog halen, beantwoorden van berichten die zijn blijven liggen, het opschonen van de mailbox en andere administratieve klusjes, is het belangrijk om ook vooruit te kijken naar het komende jaar. Hieronder alvast de feestdagen van 2023.

Of iets een nationale of officiële feestdag is, zegt in principe niets over of een werknemer die dag moet werken. Er is geen wet waarin staat dat bepaalde feestdagen altijd vrije dagen zijn voor werknemers. Dat is een afspraak die in de cao of in het personeelsreglement van een organisatie moet zijn vastgelegd. In de praktijk is vaak geregeld dat werknemers een toeslag krijgen als ze op een officiële feestdag moeten werken.

Feestdagen uit de Algemene termijnenwet

De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2023 als volgt:

  • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
  • Goede Vrijdag: vrijdag 7 april 2023
  • Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 9 en maandag 10 april 2023
  • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
  • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023
  • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
  • Pinksteren (eerste en tweede Pinksterdag): zondag 28 mei en maandag 29 mei 2023
  • Kerstmis (eerste en tweede Kerstdag): maandag 25 en dinsdag 26 december 2023

Steeds vaker afspraken over andere feestdagen in cao

Waarschijnlijk heeft een organisatie ook te maken met andere feesten, zoals het islamitische Suikerfeest (Eid al-Fitr, maandag 21 april 2023) of hindoeïstische Lichtjesfeest (Divali, zondag 12 november 2023). In steeds meer cao's zijn niet alleen meer afspraken gemaakt over de christelijke feestdagen.

Veel te regelen rondom feestdagen en werk

Een feestdag vormt voor veel werknemers een welkom rustmoment van hun dagelijkse werk, maar voor organisaties is het soms een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat werkgevers en leidinggevenden moeten regelen met betrekking tot feestdagen, zoals parttimers compenseren voor feestdagen die op hun vaste vrije dag vallen en bepalen hoe het kerstpakket fiscaal gezien het voordeligst (tool) kan worden geregeld. Rendement heeft alle aandachtspunten verzameld in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.

Meer informatie over de rechten en plichten rondom feest- en gedenkdagen vindt u in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.