Gerichte vrijstelling voor VOG per 1 januari 2020

17 september 2019 | Door redactie

Per 1 januari 2020 mogen werkgevers de kosten voor de aanvraag van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) onbelast vergoeden aan werknemers zonder dat zij daarvoor hun vrije ruimte hoeven in te zetten. Dat staat in het Belastingplan 2020 dat werd gepubliceerd op Prinsjesdag.

Per 2020 komt er een gerichte vrijstelling voor de kosten van het aanvragen van een Verklaring omtrent gedrag (VOG). Werkgevers kunnen deze straks onbelast vergoeden zonder dat zij daarvoor hun vrije ruimte hoeven in te zetten. Dit is één van de vier wijzigingen aan de werkkostenregeling (WKR) uit het Belastingplan 2020 dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Wettelijk verplicht

Een wettelijke verplichting voor een VOG geldt bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. Werkgevers vergoeden de kosten van de VOG vaak aan werknemers, maar moeten daar op dit moment hun vrije ruimte nog voor inzetten. Dat hoeft per 2020 niet meer, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere vergoedingen en verstrekkingen.

Vrije ruimte wordt groter

Naast de nieuwe gerichte vrijstelling worden er nog meer wijzigingen in de WKR doorgevoerd:

  • De vrije ruimte wordt straks groter: 1,7% van de fiscale loonsom voor de eerste € 400.000 en de huidige 1,2% over de resterende loonsom.
  • De waarde van de producten uit eigen bedrijf – en de personeelskorting – wordt anders bepaald.
  • Werkgevers krijgen twee keer zo lang de tijd om de eindheffing over de overschrijding van de vrije ruimte aan te geven.

Download de complete Miljoenennota 2020 (pdf) en het Belastingplan 2020 (pdf), zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht