Premie voor PAWW per 2024 opnieuw omlaag

12 oktober 2023 | Door redactie

De Stichting PAWW, die de private aanvulling op de WW en WGA regelt, maakte onlangs bekend dat de premie voor 2024 daalt van 0,15% naar 0,08%. Werknemers gaan dus minder PAWW-premie betalen om zich te verzekeren voor het derde WW-jaar.

De premie voor de private aanvulling WW en WGA (PAWW) daalt van 0,15% in 2023 naar 0,08% per 1 januari 2024. Dat komt door de ontwikkelingen in de economie en de gezonde financiële positie van Stichting PAWW. De werkloosheid is al een tijd laag en valt ook nog eens lager uit dan verwacht. Het Centraal Planbureau voorspelt voor de komende jaren wel iets meer werkloosheid, maar geen grote stijging. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de premie verder omlaag kan.

Premie communiceren met werknemers

Werkgevers die onder de PAWW-regeling vallen, moeten de nieuwe premie communiceren aan hun werknemers. De premie ziet op de aanvullende uitkeringsrechten op basis van de Werkloosheidswet (WW) en de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De PAWW compenseert voor de verkorting van deze uitkeringen die plaatsvond in 2016. De uiteindelijke PAWW-uitkeringen komen uit een landelijk fonds, dat beheerd wordt door de Stichting PAWW.

Aanvullende WW- of WGA-uitkering uit fonds

Is uw organisatie aangesloten bij de Stichting PAWW, dan moet de PAWW-bijdrage worden ingehouden op het brutoloon van de werknemers. Werknemers hebben dan – onder voorwaarden – recht op een extra uitkering voor als hun uitkeringsrechten voor de WW of WGA via UWV na maximaal twee jaar zijn afgelopen.

PAWW in eigen regeling of cao

Niet iedere werkgever is aangesloten bij de Stichting PAWW. Een werkgever moet de PAWW zelf regelen voor zijn werknemers. Dit doet hij in de arbeidsvoorwaarden, of het is geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Uw organisatie kan ook gebonden zijn aan een zogenoemde verzamel-cao: een overkoepelende cao die de private aanvulling op de WW en WGA regelt. In een verzamel-cao is alleen de afspraak over de private aanvulling WW en WGA ondergebracht en deze komt naast de normale arbeidsvoorwaarden-cao.

Bijlagen bij dit bericht