Stemming over wetsvoorstel aandelenopties uitgesteld

11 november 2021 | Door redactie

De stemming over het voorstel voor de Wet Aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten die vandaag zou plaatsvinden, is voorlopig uitgesteld. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil er opnieuw naar kijken om fouten te voorkomen.

Lees ook het nieuwsartikel Verlegging heffingsmoment aandelenopties niet voor 2023

Het kabinet wil het heffingsmoment op aandelenoptierechten bij start-ups en scale-ups verleggen naar het moment waarop de aandelen kunnen worden verhandeld. De wet waarin dit geregeld wordt, moet per 1 januari 2022 in gaan, maar het is zeer de vraag of deze datum gehaald gaat worden. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft namelijk besloten de stemming hierover in de Tweede Kamer – die vandaag had moeten plaatsvinden – uit te stellen. Dat besloot hij gisteren tijdens de behandeling van het Belastingplan 2022 in de Tweede Kamer. Zowel bij de Kamer als bij de staatssecretaris zelf bestaan er een aantal zorgen over de regeling. Vijlbrief wil fouten voorkomen en gaat daarom opnieuw naar de regeling kijken.

Mogelijk gebruik van regeling door grote ondernemingen

Eén van de zorgen is de kans dat de regeling gebruikt wordt door grote ondernemingen waarvoor de regeling niet bedoeld is. Vijlbrief wil daarom kijken naar de mogelijkheden voor een plafond. Daarbij zou de regeling alleen gebruikt kunnen worden door organisaties met maximaal 250 werknemers of organisaties die onder een bepaalde omzetgrens zitten. Deze mogelijkheid moet wel eerst voorgelegd worden aan de Europese Commissie, omdat het gezien kan worden als staatsteun. En de staatssecretaris wil niet dezelfde fout maken als met de baangerelateerde investeringkorting (BIK). Verder vragen de staatssecretaris en de Kamer zich af of de uitvoeringskosten wel in verhouding staan tot de regeling. Voor de uitvoering zouden namelijk elf werknemers nodig zijn. Ook gaat Vijlbrief op verzoek van het CDA het systeem van monitoring verder uitwerken.
Hoelang het duurt voor de Tweede Kamer over de (eventueel) aangepaste versie van het wetsvoorstel kan stemmen, is niet bekend. De staatssecretaris gaf wel aan dat dit niet binnen 'enkele weken' gebeurt.