Slaperig achter het stuur door zomertijd

27 maart 2015 | Door redactie

In het laatste weekend van maart gaat de klok een uur vooruit. De zomertijd zorgt maar voor een verschuiving van één uur, maar toch kunnen werknemers hier bij het werk last van hebben. Ook bij het autorijden lopen ze al na één nacht slecht slapen extra risico.

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart gaat de klok om 02:00 uur een uur vooruit. Dit betekent voor die nacht een uur minder slaap. En voor de dag erna een verstoring van het bioritme. Ook al is gaat het maar om een uur, toch zullen er medewerkers zijn die hier last van hebben. Als zij altijd op een vast tijdstip naar bed gaan, kunnen ze door de zomertijd mogelijk ’s avonds de slaap niet vatten en hebben ze ’s morgens juist moeite om op tijd wakker te worden.

Rijvaardigheid al beïnvloed door één slapeloze nacht

Slaapgebrek komt de concentratie en productiviteit op het werk uiteraard niet ten goede. Ook met de auto naar het werk rijden kan gevaarlijk zijn voor werknemers die niet goed uitgeslapen zijn. Volgens recent onderzoek (pdf) van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) merkt 20% van de Nederlandse automobilisten al bij één slapeloze nacht de effecten hiervan op zijn rijgedrag. En er is ook wetenschappelijk bewijs dat één nacht slecht slapen al negatieve gevolgen heeft voor het psychisch functioneren van werknemers – en dus voor de concentratie en rijvaardigheid.
Als het werk het toelaat, doet u er dan ook verstandig aan om flexibel om te gaan met de werktijden van werknemers op de maandag na het verzetten van de klok.