Het is bijna weer tijd voor de ramadan. Werknemers die meedoen aan deze islamitische vastenmaand mogen tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Daarnaast bidden ze vijf keer per dag. Organisaties moeten daar rekening mee houden, binnen de grenzen van de wet.
Het valt onder goed werkgeverschap (artikel) om waar mogelijk rekening te houden met de ramadan, die dit jaar waarschijnlijk op 10 maart begint (het exacte begin en einde van de ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de nieuwe maan en daarom pas enkele dagen van tevoren bekend). Werkgevers zijn wel aan wettelijke kaders gebonden. De Arbeidstijdenwet schrijft namelijk voor hoe vaak werknemers minimaal pauze moeten nemen (artikel). Die regels gelden ook als een werknemer vanwege de ramadan liever zijn pauzes anders wil indelen, omdat hij zich aan de vastentijden wil houden of wil bidden.
De ramadan valt dit jaar in maart en april (tool). In maart komt de zon rond zeven uur op en zal steeds eerder opkomen. Eind maart gaat de zomertijd in en zal de zon weer rond zeven uur opkomen. In april gaat de zon pas na acht uur ‘s avonds onder. Dat betekent dat vastende werknemers pas later op de avond mogen eten en drinken en daardoor wellicht ook minder lang kunnen slapen. Dat kan gevolgen hebben voor hun concentratievermogen. Werkgevers kunnen de werkzaamheden en werktijden aanpassen op de vastentijden. Ze moeten dan wel rekening houden met de verplichte pauzetijden volgens de Arbeidstijdenwet.