Minder burn-outs door kortere werkweek van 30 uur?

9 september 2021 | Door redactie

Vakbond CNV wil dat werkgevers zo snel mogelijk een 30-urige werkweek voor hun werknemers invoeren. Een verkorting van de werkweek moet psychische klachten zoals een burn-out voorkomen en ervoor zorgen dat werknemers gezond hun pensioen halen.

Directe aanleiding is een onderzoek van CNV van afgelopen mei. Uit dit onderzoek bleek dat het aantal werknemers dat tegen een burn-out aan zit (artikel) in coronatijd bijna verdubbeld is (21% tegenover 11% in oktober 2020). Ook ziet de vakbond een toename in werkstress en geven meer werknemers aan minder werkplezier te hebben.

Werknemers juichen kortere werkweek toe

Een kortere werkweek wordt ook door werknemers toegejuicht. Eerder onderzoek van CNV toont aan dat 60% van de ondervraagden verwacht dat de maatregel leidt tot een afname van het aantal burn-outs (toolbox) en de kans om gezond de pensioenleeftijd te bereiken vergroot. Andere verwachte positieve effecten zijn een afname in het ziekteverzuim (66%), een betere werk-privébalans (73%) en een hogere productiviteit (48%).
In IJsland waren de uitkomsten van een groot experiment met een vierdaagse werkweek positief. Bij een meerderheid van de 2.500 onderzochte werknemers bleef de productiviteit gelijk of gingen de prestaties zelfs omhoog. Stress was er minder, ontspanning juist meer. Veel werknemers besloten na het experiment om hun arbeidsduur te verminderen.

Werkgevers staan niet te springen

Werkgevers staan niet direct te springen. Door de krapte op de arbeidsmarkt zien zij dat mensen meer gaan werken en de uren zijn hard nodig. Een kortere werkweek kan de werkstress juist verhogen omdat werknemers in het beperkte aantal uren hun werk niet afkrijgen. Ook zou een 30-urige werkweek gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van het salaris van werknemers.

Uitgelezen kans door economisch herstel

Omdat de economie sterk herstelt van de coronacrisis, ziet CNV-voorzitter Piet Fortuin nu een uitgelezen kans om een nieuwe werkbalans op te maken. Niet alleen met het oog op de gezondheid van werknemers, maar ook voor de balans tussen mannen en vrouwen. Deze zou verbeteren omdat parttime werknemers ook 30 uur per week zouden gaan werken. De voorzitter ziet graag dat de overheid het voortouw neemt, maar zal zich met CNV bij komende cao-onderhandelingen alvast hardmaken voor een kortere werkweek.