Iets meer vakantiegeld voor de meeste werknemers

11 mei 2022 | Door redactie

De meeste werknemers ontvangen dit jaar meer vakantiegeld dan in 2021 als gevolg van de iets lagere belastingtarieven. Alleen werknemers die het minimumloon of minder verdienen, ontvangen iets minder vakantiegeld.

Dit jaar ontvangen de meeste werknemers meer vakantiegeld (officieel vakantiebijslag genoemd) dan in 2021. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP. De stijging is een gevolg van de iets lagere belastingtarieven. Werknemers met een modaal inkomen (€ 2.932 bruto per maand) ontvangen € 4 meer aan vakantiegeld. Werknemers die het minimumloon of minder verdienen, ontvangen juist minder vakantiegeld dan in 2021. Zo ontvangt een werknemer met het fulltime minimumloon (€ 1.725 bruto per maand) € 1 minder dan vorig jaar. En door een minder snelle opbouw van arbeidskorting bij de lagere inkomens, ontvangen werknemers met een inkomen van bruto € 1.250 per maand zelfs € 3 minder vakantiegeld. Uit de cijfers van ADP blijken verder de volgende veranderingen:

  • Een werknemer die anderhalf keer modaal verdient (€ 4.398 per maand), ontvangt € 6 meer vakantiegeld.
  • Een werknemer die twee keer modaal (€ 5.864) verdient, ontvangt € 8 meer.
  • Een werknemer die drie keer modaal verdient (€ 8.796 per maand), krijgt € 12 meer vakantiegeld.

Vakantiegeld valt onder loonbeslag

Volgens ADP is de stijging van het vakantiegeld niet voldoende voor het opvangen van de prijsstijgingen van vakanties en andere zaken, zoals energiekosten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vakantiegeld steeds vaker wordt gebruikt om maandelijkse lasten of achterstanden te kunnen betalen. Heeft een werknemer met financiële problemen een loonbeslag, dan valt het vakantiegeld ook onder dat loonbeslag. Bij een loonbeslag heeft de schuldeiser beslag gelegd op een deel van het loon van de werknemer. De werknemer heeft nog wel recht op de beslagvrije voet. Dat is het deel van zijn inkomen wat hij mag houden voor zijn levensonderhoud en vaste lasten. Maar meestal wordt hier al in het reguliere loon rekening mee gehouden. In dat geval valt het gehele vakantiegeld onder het loonbeslag.