Leidinggeven: strakke regie of meer de vrije hand?

19 juli 2023 | Door redactie

Leidinggeven kan uiteenlopen van ‘losjes aanwezig’ tot ‘strak geregisseerd’. Het is onder meer afhankelijk van de leidinggevende zelf, de situatie, de beschikbare tijd, het type project en de taken en competenties van betrokken werknemers.

De ene keer is de leidinggevende te nadrukkelijk aanwezig op de werkvloer, de andere keer worden werknemers in het diepe gegooid: het is eigenlijk ook nooit goed. De beslisbevoegdheid ligt in principe bij de leidinggevende, dat weten werknemers ook wel. Kritiek op leidinggevenden gaat dan ook vaak over de mate waarin zij managen. Enkele voordelen van op de vierkante centimeter leidinggeven, ook wel ‘micromanagement’ genoemd:

  • Met een strakke aanpak is makkelijker te controleren en bij te sturen. Fouten kunnen sneller voorkómen of aangepakt worden.
  • Bij het managen van (project)taken zorgt een strakke regie voor overzicht, waardoor teamleden beter weten waar ze aan toe zijn.
  • Frictie, miscommunicatie (tool) en andere zaken die hinderlijk zijn voor de voortgang van werkzaamheden kunnen opgelost worden met behulp van strak management.

Stress en verstoring van de werkrelaties

Als leidinggevende altijd maar ‘bovenop de processen (willen) zitten’ kent ook nadelen:

  • Al te strak management hindert de creativiteit van betrokkenen.
  • Bij afwezigheid van de leidinggevende (bijvoorbeeld door ziekte) kan de voortgang van de werkzaamheden in het geding komen, bijvoorbeeld omdat werknemers niet zelf durven of mogen beslissen.
  • Bemoeienis en een gebrek aan vertrouwen van de manager kan bij werknemers leiden tot stress (artikel), (over)vermoeidheid, ontevredenheid en een verstoring van werkrelaties.

Samenhang van het team in het geding 

Managen op een losse manier, waarbij werknemers zelf bepalen op welk moment en hoe ze aan hun taken werken, klinkt fraai (vooral voor werknemers). Een gevaar hiervan is toch wel dat de balans overhelt naar ‘te losjes’, waardoor de samenhang van het team in het geding komt en het werk niet (op tijd) afkomt. Wat in ieder geval helpt: vertrouwen op de ervaring van doorgewinterde krachten en bij onervaren teamleden juist over de schouder meekijken en waar nodig bijsturen.

Bijlagen bij dit bericht

Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten
De gevolgen van werkstress
Verdiepingsartikel
Aankondiging nieuwe werknemer
Tools | Maatwerkbrieven