Het grootste nieuws uit 2019 voor de salarisadministratie

30 december 2019 | Door redactie

Het jaar 2019 was voor de salarisadministrateur een jaar vol veranderingen: naast de gebruikelijke wijzigingen in de tarieven waren afgelopen jaar vooral het pensioenakkoord en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) groot nieuws. Deze nieuwsartikelen staan bovenaan de lijst.

Verwachte tarieven loonheffingen 2020 op een rijtje
De tarieven voor de loonheffingen voor 2020 staan natuurlijk ook hoog op het lijstje van de salarisadministrateur. Hier vindt u de definitieve tarieven voor 2020 voor de twee nieuwe schijven in de loonbelasting/inkomstenbelasting, de heffingskortingen, de arbeidskorting, de premies voor de sociale verzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Drie maanden extra de tijd voor addendum lage WW-premie
De WW-premie per contractsoort in plaats van per sector uit de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) houdt de gemoederen flink bezig. Vooral het zogenoemde schriftelijkheidsvereiste bezorgt werkgevers slapeloze nachten. Gelukkig krijgen ze 3 maanden extra de tijd om aan dat vereiste te doen.

WAB speelt nu al een rol bij contractverlenging
In diezelfde WAB werden diverse wijzigingen in de regels voor ontslag, arbeidsovereenkomsten en flexwerk per 1 januari 2020 afgesproken. De WAB speelde dit jaar al een rol bij keuzes voor contracten van werknemers.

Minimumloon per uur vanaf 1 januari 2019 omhoog
Per 1 januari 2019 steeg het wettelijk minimumloon met 1,1% ten opzichte van de tweede helft van 2018. Per 1 juli 2019 kwam daar nog 1,23% bij. Per 1 januari 2020 komt bovenop die verhoging nog eens 1,1%. Werknemers met een fulltime dienstverband hebben daardoor in de 1e helft van 2020 elke maand recht op minstens € 1.653,60 bruto.

Compensatie transitievergoeding definitief per 1 april 2020
Moet of moest uw organisatie een transitievergoeding betalen aan een werknemer die is ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, dan kunt u daarvoor vanaf 1 april 2020 een compensatie aanvragen.

Wet voor wijziging AOW-leeftijd bij Tweede Kamer
In het pensioenakkoord werd afgesproken om de stijging van de AOW-leeftijd de komende jaren te vertragen. Minister Koolmees van SZW zette deze afspraak snel om in wetgeving, waardoor de zogenoemde temporisering al per 1 januari 2020 ingaat.

Bijlagen bij dit bericht