Wat stond centraal in het OR-nieuws in 2023?

27 december 2023 | Door redactie

Ook al is de coronapandemie officieel allang voorbij, de gevolgen zijn nog altijd merkbaar op de werkvloer. Want mogen werknemers bijvoorbeeld naar kantoor bij griep of verkoudheid? Daar heeft ook de ondernemingsraad (OR) iets over te zeggen, ook al is het initiatief voor de ‘thuiswerkwet’ dit jaar gesneuveld. Arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden hadden in ieder geval de volle aandacht van de OR, zo blijkt uit de meest gelezen OR-nieuwsberichten van dit jaar.

Het is van groot belang dat werkgevers aandacht hebben voor een gezond en veilig werkklimaat. De OR moet een gezonde en veilige werkomgeving stimuleren en heeft daarbij bovendien instemmingsrecht. Dat daar heel wat bij komt kijken, blijkt wel uit de diversiteit van onderwerpen die dit jaar in het OR-nieuws centraal stonden. Van (het actualiseren van) beleid voor werken op kantoor of thuis (toolbox) en werkdruk tot grensoverschrijdend gedrag en eerlijke werving en selectie (artikel). Bij al deze onderwerpen (en meer) heeft de OR een rol en kan de OR invloed uitoefenen.

Wijziging in de wetgeving, ook voor ondernemingsraden

De OR heeft allerlei rechten en bevoegdheden om zijn stempel te drukken op het beleid. Om een goede invulling te geven aan zijn medezeggenschapstaken, is het van belang dat de OR op de hoogte is van de geldende wet- en regelgeving. Er verandert ieder jaar het nodige in de wetgeving rondom personeel en arbeid, maar ook de Wet op de ondernemingsraden (WOR) werd aangepast. Zo werd aan het wetsartikel over het verstrekken van financieel-economische informatie aan de OR een nieuwe verplichting voor accountants toegevoegd. Bij ernstige zorgen over de continuïteit van de onderneming, moet de accountant namelijk sinds begin dit jaar zijn controleverklaring ook naar de OR sturen (artikel 31a, lid 8 WOR).

Meest relevante onderwerpen voor de OR

De best gelezen berichten van OR Rendement bieden een overzicht van de meest relevante onderwerpen voor de OR van dit jaar: