Cijfers pensioengevend loon en AOW-franchise 2024

14 december 2023 | Door redactie

De bedragen van het maximaal pensioengevend loon en de AOW-franchise voor 2024 zijn onlangs bekendgemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het maximaal pensioengevend loon bedraagt € 137.800. De hoogte van de AOW-franchise is door de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen iets anders opgebouwd dan in de jaren hiervoor. De cijfers van deze franchise zijn hieronder te vinden.

Werknemers die een (aanvullend) pensioen opbouwen bij hun werkgever (toolbox) moeten rekening houden met een fiscale bovengrens tot waar ze dat aanvullende pensioen op kunnen bouwen. Het maximum pensioengevend loon is per 1 januari 2024 vastgesteld op € 137.800. Boven de grens van € 137.800 kan de werknemer dus geen aanvullend pensioen meer opbouwen.

Nieuwe AOW-franchises voor 2024

De Algemene Ouderdomswet (AOW) zorgt ervoor dat iedereen in Nederland die de AOW-leeftijd (tool) bereikt, een basispensioen ontvangt. Maar door deze AOW-rechten mogen werknemers over een deel van hun loon geen aanvullend pensioen opbouwen. Dit wordt de AOW-franchise genoemd. De franchise kan per pensioenuitvoerder verschillen. De jaarlijkse vaststelling van de franchises is door de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen wat anders dan vorige jaren. Voor 2024 wordt onderscheid gemaakt tussen pensioenregelingen die vallen onder de Wet toekomst pensioenen en regelingen die vallen onder het overgangsrecht.

Overgangsrecht en Wet toekomst pensioenen

Voor pensioenregelingen die onder de Wet toekomst pensioenen vallen geldt een AOW-franchise van € 17.545. Dit bedrag is berekend door de per 1 januari 2024 geldende AOW-uitkering (incl. vakantietoeslag) voor gehuwde personen zonder toeslag te vermenigvuldigen met de factor 100/75.
Valt een pensioenregeling onder het overgangsrecht van artikel 38q Wet LB, dan wordt er voor de vaststelling van de AOW-franchise nog steeds onderscheid gemaakt tussen enerzijds de middelloonregeling en anderzijds de eindloonregeling. Daarnaast verschillen de cijfers voor gehuwden en ongehuwden.
De AOW-franchise voor een gehuwde bedraagt € 17.545 voor de middelloonregeling en € 19.853 voor de eindloonregeling. Voor een gehuwde met een maximale toeslag gelden de dubbele bedragen. Een ongehuwde heeft te maken met een AOW-franchise van € 25.796 voor de middelloonregeling en voor de eindloonregeling is het bedrag € 29.190.

De bedragen voor 2023 zijn hier te vinden.

Meer informatie over de pensioenregeling van de werkgever vindt u in de toolbox Stap voor stap naar een goed pensioen via de werkgever.

Bijlagen bij dit bericht