Stap voor stap naar een goed pensioen via de werkgever

Deze toolbox loodst u langs de opbouw van het pensioenstelsel, de financiering van de pensioenopbouw, het invoeren en wijzigen van een pensioenregeling in uw onderneming en de aandachtspunten bij nieuwe en vertrekkende werknemers. Ook de rol van de OR komt aan bod.

Voor informatie over de veranderingen als gevolg van het pensioenakkoord en de Wet toekomst pensioenen kunt u terecht bij de toolboxen Snel aan de slag met de gevolgen van het pensioenakkoord en Zo bereidt uw organisatie zich voor op het nieuwe pensioenstelsel.

  • 1

    Download de interactieve inhoudsopgave

    Stap voor stap naar een goed pensioen via de werkgever

    Hoe regelt u een optimale oude dag voor de werknemers?

    Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Van AOW alleen kunnen werknemers na hun pensioen immers niet leven. De Pensioenwet legt een hoop verplichtingen op aan werkgevers die een pensioenregeling aanbieden. Het is dus belangrijk om te weten wat uw verantwoordelijkheden zijn. Deze toolbox zet de regels voor werkgeverspensioenen overzichtelijk onder elkaar.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    Hoe is het Nederlandse pensioenstelsel opgebouwd?

    Wat is het verschil tussen AOW en pensioen?

    Vraag & Antwoord Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 10-06-2024

    We hebben meerdere werknemers in onze organisatie die binnenkort de AOW-leeftijd bereiken. Krijgen die allemaal pensioen? Wat is het verschil tussen AOW en pensioen precies?


    Verschillende pensioenregelingen

    Infographic Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 13-08-2021

    De meeste werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan. Wettelijk is dit niet verplicht, maar er kan binnen een bedrijfstak wel een verplichting gelden voor deelname in een bedrijfstakpensioenfonds. Als uw organisatie onder een cao valt, is het aanbieden van een pensioenregeling vaak ook verplicht. Er zijn verschillende soorten pensioenregelingen.


    Het huidige pensioenstelsel kennen om het nieuwe te begrijpen

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 18-08-2020

    Het pensioenstelsel in Nederland behoort tot de beste in de wereld. Desondanks wordt er al jarenlang flink gesleuteld aan ons pensioenstelsel. Het pensioenakkoord van 2019 heeft zelfs tot doel om een geheel nieuw pensioenstelsel op te bouwen. Om die vernieuwing te kunnen begrijpen is het belangrijk om eerst kennis te nemen van het huidige pensioenstelsel. Dat wordt in dit artikel uiteengezet.


    Wat is de dekkingsgraad bij pensioen?

    Vraag & Antwoord Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 10-07-2024

    In de berichtgeving over pensioenregelingen gaat het vaak over de dekkingsgraad. Wat houdt dat precies in?


    Dekkingsgraad pensioenfondsen

    Tool Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 18-12-2024

    De dekkingsgraad geeft de gezondheid van Nederlandse pensioenfondsen aan. Deze tool geeft een ontwikkeling per pensioenfonds per kwartaal.


    Veelvoorkomende vragen rond deelname aan bedrijfstakpensioenfonds

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 27-03-2023

    Het zal u maar gebeuren. Op een kwade dag ploft er ineens een brief van bedrijfstakpensioenfonds X op de mat: ‘Uit onze informatie blijkt dat uw organisatie werkzaam is in onze bedrijfstak. Dit betekent dat u met ingang van 1 maart 1983 wordt aangesloten bij ons pensioenfonds.’ Of u gelijk even alle verschuldigde premies vanaf 1983 tot nu kunt voldoen. Hoe zit dit en wat moet u in deze situatie juist wel of niet doen?


    Pensioenbegrippen

    Overzicht Pensioen via de werkgever Publicatiedatum 26-08-2024

    Het pensioen blijkt voor zowel werkgevers als werknemers en pensioengerechtigden best ingewikkeld. Bovendien is de overgang naar een nieuw pensioenstelsel bezig, waardoor weer andere regels gelden en nieuwe begrippen gebruikt worden. In deze lijst staat een beschrijving van de belangrijkste begrippen uit het huidige en nieuwe pensioenstelsel, met soms een verwijzing naar waar u op deze website meer informatie kunt vinden.


  • 3

    Wie betaalt het pensioen en hoe?

    Wat houdt de omkeerregel bij pensioen in?

    Vraag & Antwoord Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 12-11-2022

    Voor pensioenregelingen via de werkgever kan de omkeerregel gelden voor de pensioenpremie. Wat betekent dat in de praktijk voor onze organisatie?


    Cijfers AOW-franchise en pensioengevend loon 2025

    Nieuws Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 12-12-2024

    De voorlopige bedragen van het maximaal pensioengevend loon en de AOW-franchise voor 2025 zijn onlangs bekendgemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De hoogte van de AOW-franchise is door de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen een stuk uitgebreider geworden, de cijfers zijn hieronder te vinden. Het maximaal pensioengevend loon bedraagt net zoals in 2024 € 137.800.


    Pensioenvormen

    Infographic Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 27-03-2023

    In een pensioenregeling kunnen verschillende pensioenvormen worden opgenomen. Het is niet standaard dat álle pensioenvormen in een pensioenregeling voorkomen; het budget en de aard van het werknemersbestand zijn daarvoor ook bepalend. Als de pensioenregeling uit een beperkt aantal pensioenvormen bestaat, kan de werknemer ervoor kiezen om op eigen kosten bepaalde pensioenvormen aanvullend te verzekeren.


    Help werknemers door goed nabestaandenpensioen te regelen

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 19-05-2020

    Pensioen blijft regelmatig een ondergeschoven kindje in de arbeidsrelatie. De aandacht die er wel is voor pensioen, richt zich vaak op het ouderdomspensioen, terwijl het nabestaandenpensioen (ofwel: partnerpensioen) ook aandacht verdient. Werknemers denken dat het partnerpensioen automatisch goed geregeld is en zij geliefden verzorgd achterlaten, maar dit is lang niet altijd het geval. Dat kan ze duur komen te staan.


    Is een lager loon bij ziekte van invloed op de pensioenopbouw?

    Vraag & Antwoord Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 27-03-2023

    Een werknemer is al een geruime tijd afwezig van werk, omdat hij kampt met een ernstige ziekte. In zijn tweede jaar van ziekte krijgt hij nog 70% van zijn loon uitbetaald. Is dit van invloed op zijn pensioenopbouw?


    Ook pensioenopbouw tijdens onbetaald verlof?

    Tool Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 14-03-2024

    In principe bouwt een werknemer geen pensioen op tijdens een periode van onbetaald verlof. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel.


    Geen pensioenopbouw over bijtelling auto van de zaak

    Nieuws Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 02-12-2024

    Het privévoordeel dat de werknemer heeft omdat zijn werkgever hem een auto ter beschikking stelt, moet de werkgever tot het loon rekenen. Maar let op, de werkgever mag het voordeel niet als pensioengevend loon aanmerken.


  • 4

    Wat is er belangrijk bij introduceren of wijzigen van de pensioenregeling?

    Regel een pensioen voor uw werknemers

    Tool Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 25-11-2021

    Bied uw werknemers een passende en aantrekkelijke pensioenregeling aan


    Kunt u oproepkrachten hun pensioen onthouden?

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 21-10-2024

    Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (WTP) ingegaan. Daarmee is de overgang naar een nieuw pensioenstelsel gestart. Werkgevers en werknemers krijgen geleidelijk met de nieuwe regels te maken. Een werkgever mag zelf bepalen of en aan wie hij pensioen aanbiedt. Hoewel, is de werkgever wel zo vrij of is hij toch aan bepaalde regels gebonden?


    Voorbeeld eenzijdig wijzigingsbeding arbeidsvoorwaarden

    Tool Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 03-12-2024

    Gebruik dit beding om een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek op te nemen.


    Kunnen we overstappen naar een andere pensioenuitvoerder?

    Vraag & Antwoord Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 15-11-2021

    Onze organisatie wil graag overstappen naar een pensioenregeling bij een andere aanbieder. Wat zijn hierbij de aandachtspunten?


  • 5

    Wat zijn de pensioenverplichtingen van de werkgever bij indiensttreding?

    Geef aandacht aan pensioen bij indiensttreding!

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 09-12-2024

    Zaken die met pensioen te maken hebben, krijgen bij indiensttreding niet altijd de aandacht die nodig is. Soms vanuit het idee dat het niet de werkgever, maar de pensioenuitvoerder is die hierover gaat. Soms wordt ook gedacht dat pensioen een zorg voor later is. Beide veronderstellingen kloppen niet. Onder het nieuwe pensioenstelsel wijzigt een aantal belangrijke zaken waarmee uw organisatie rekening moet houden bij indiensttreding.


    Voorzie uw werknemer van basisinformatie over pensioen

    Tool Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 30-12-2021

    Gebruik deze gesprekshandleiding om een nieuwe werknemer informatie over uw pensioenvoorziening te geven.


    Wijziging van wettelijk verplichte pensioencommunicatie

    Nieuws Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 18-02-2020

    De informatievoorziening over pensioen kan beter. Dat komt naar voren uit een evaluatie van de Wet pensioencommunicatie. Daarom gaan de wettelijke regels voor pensioencommunicatie veranderen. Ook werkgevers kunnen een steentje bijdragen.


  • 6

    Wat gebeurt er met pensioen bij uitdiensttreding?

    Voorbeeld pensioenontslagbeding

    Tool Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 10-06-2024

    Gebruik dit beding om een arbeidscontract per de pensioengerechtigde leeftijd automatisch te laten eindigen.


    Besteed aandacht aan pensioen bij uitdiensttreding!

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 30-09-2024

    Als een werknemer uit dienst treedt, zijn er verschillende zaken die u moet afhandelen. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die werkgevers hierbij soms over het hoofd zien, terwijl het zeer belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Onder het nieuwe pensioenstelsel wijzigen er een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden bij uitdiensttreding.


    Wat zijn de regels voor waardeoverdracht van pensioen?

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 31-03-2022

    Als een werknemer wisselt van werkgever heeft hij recht op waardeoverdracht van zijn pensioen. De werknemer neemt de waarde van het pensioen dat hij heeft opgebouwd bij de pensioenuitvoerder van zijn vorige werkgever dan mee naar de pensioenuitvoerder bij zijn nieuwe werkgever. Wat komt hier allemaal bij kijken en waar moet u rekening mee houden?


    Zijn we verplicht om partnerpensioen uit te keren?

    Vraag & Antwoord Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 23-09-2024

    Kortgeleden is een werknemer van onze organisatie overleden. Zijn partner vroeg nu om uitbetaling van het partnerpensioen. Maar dat had de werknemer niet opgebouwd. Moeten we dan toch een bedrag uitkeren?


    Persoonlijke pensioengesprekken met werknemers

    Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 24-11-2021

    Moet ik tot mijn 67e of mijn 70e blijven werken? Kan ik eerder stoppen? En wat gebeurt er dan met mijn inkomen? Het zijn alledaagse vragen in veel organisaties. Lastige vragen, zolang sociale partners en overheid geen duidelijkheid geven waar het pensioenstelsel precies heengaat. Met een persoonlijk pensioengesprek kunt u werknemers helpen bij een financiële planning op de lange termijn en daarmee onzekerheid verminderen.


  • 7

    De rol van de OR bij pensioenregelingen

    Instemming werknemer vereist voor wijziging pensioen

    Nieuws Instemmingsrecht Publicatiedatum: 29-01-2021

    De ondernemingsraad (OR) heeft instemmingsrecht bij het vaststellen, wijzigen of intrekken van de pensioenregeling. Stemt de OR in, dan betekent dat niet dat de individuele werknemer daar ook automatisch aan gebonden is.


    OR heeft niet altijd instemmingsrecht bij pensioenregeling

    Nieuws OR en pensioen Publicatiedatum: 20-09-2024

    De ondernemingsraad (OR) heeft instemmingsrecht voor elk voorgenomen besluit van de bestuurder tot vaststelling, wijziging of intrekking van de pensioenregeling. Er zijn echter ook situaties waarin de OR géén gebruik kan maken van dit instemmingsrecht.


    Alle rechten van de medezeggenschap bij pensioen

    Tool Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 17-12-2020

    In deze checklist vindt u alle rechten die de OR, PVT en PV hebben bij de arbeidsvoorwaarde pensioen.


    Pensioenbegrippen uitgelegd

    Verdiepingsartikel OR en pensioen Publicatiedatum: 06-07-2021

    De hoofdregel is dat uw OR instemmingsrecht heeft bij de pensioenregeling van uw organisatie (artikel 27, lid 1a WOR). Bij zo’n instemmingstraject komt u de nodige begrippen tegen uit het pensioenstelsel. Denk aan begrippen zoals het partnerpensioen, degressieve pensioenopbouw en het nieuwe pensioencontract. Het is niet gek als het u daar soms even van duizelt. Er zijn niet voor niets pensioenspecialisten: pensioen is nu eenmaal vrij complexe materie. Dit artikel helpt u op weg.


  • 8

    Wat verandert er door het pensioenakkoord?

    Snel aan de slag met de gevolgen van het pensioenakkoord

    Toolbox Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 12-12-2024

    Het pensioenakkoord dat in juni 2019 werd gesloten, heeft grote veranderingen voor de oudedagsvoorziening van werknemers in gang gezet. Welke wetten zijn voortgekomen uit dit akkoord en wanneer zijn ze in werking getreden? Deze toolbox loodst u langs de complete uitwerking van het pensioenakkoord. Ook de rol van de OR komt aan bod.


    Zo bereidt uw organisatie zich voor op het nieuwe pensioenstelsel

    Toolbox Wet toekomst pensioenen Publicatiedatum: 13-12-2024

    De Wet toekomst pensioenen vraagt om aanpassing van vrijwel alle pensioenregelingen. Ook al hoeft de transitie pas per 2028 afgerond te zijn, uw onderneming heeft geen tijd om achterover te leunen. Afhankelijk van uw keuzes en type regeling is een meer of minder intensieve voorbereiding nodig. Deze toolbox zet de te nemen acties en de bijbehorende deadlines op een rijtje. Ook de rol van de OR komt aan bod.


  • 9

    Meer informatie

    De Pensioen Code

    Boek Juni 2024

    De Wet toekomst pensioenen zet het pensioenstelsel volledig op zijn kop. Alle pensioenregelingen moeten worden aangepast en dus zullen veel organisaties en werknemers er mee te maken krijgen. Het is ook belangrijk om er tijdig mee aan de slag te gaan, want de deadline van 1 januari 2028 komt snel dichterbij en in veel gevallen moet er al veel eerder beslissingen genomen worden. Wat zijn precies de gevolgen van de Wet toekomst pensioenen? Wat is er allemaal nodig voor een soepele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel?


    E-training De nieuwe pensioenwet

    E-training 8 modules

    Ons pensioenstelsel staat bekend als één van de beste van de wereld. Maar onder andere de lage rekenrente, het feit dat wij steeds ouder worden en vaker 'jobhoppen' hebben ertoe geleid dat het pensioenstelsel flink zal worden aangepast. In de nieuwe Wet toekomst pensioenen zijn daartoe een groot aantal regels aangegeven. Dat heeft voor alle pensioenregelingen gevolgen, dus ook voor die van uw organisatie. In deze e-training leert u alles rondom de nieuwe regelgeving in de Wet toekomst pensioenen (WTP).


    Pensioenen

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Voor een werkgever is het pensioen dé belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Maar niet alleen voor de werkgever is het pensioenvraagstuk van belang. Ook een financial heeft er mee te maken. Hoe voorkomt u dat het pensioen uit budget loopt? In de communicatie komen de afdeling HR en de OR om de hoek kijken. Kortom, veel mensen in een organisatie hebben te maken met het pensioen van werknemers. In deze training worden de ingewikkelde materie rondom pensioenen en de actuele ontwikkelingen van alle kanten op een begrijpelijke en toegankelijke manier belicht.