Lagere gemiddelde premie ZW en WGA per 2024

4 september 2023 | Door redactie

Een werkgever betaalt in 2024 gemiddeld minder premie voor de Ziektewet (ZW) en de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). UWV maakte de gemiddelde premies voor de Werkhervattingskas (Whk) op 1 september bekend.

Als een werkgever via UWV verzekerd is voor de risico’s van arbeidsongeschiktheid, moet hij via de aangifte loonheffingen de gedifferentieerde premie Whk afdragen. Deze bestaat uit een premiecomponent WGA en een premiecomponent ZW en is onderdeel van de premies werknemersverzekeringen.
De premiepercentages dalen beide per 2024. De gemiddelde premie voor de WGA daalt van 0,87% naar 0,77%. En de gemiddelde premie voor de ZW daalt van 0,66% naar 0,45%Dit staat in het Besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2024

Instroom in ZW en WGA bepalend voor premie

Eind 2023 stuurt de Belastingdienst een beschikking naar alle grote en middelgrote organisaties met hun exacte premie voor 2024. De hoogte van de Whk-premie hangt voor hen namelijk geheel of gedeeltelijk af van het aantal werknemers dat vanuit de organisatie de ZW en WGA instroomt. Kleine werkgevers betalen een sectorale premie. Zij krijgen in december een mededeling van de Belastingdienst met de hoogte van deze premie. Werkgevers kunnen hun gedifferentieerde premie WGA en ZW voor 2024 ook zelf al berekenen via uwv.nl/premiewijzer.

Download ook de tool Controleer de jaarlijkse beschikking Whk-premie

Geen Whk-premie voor eigenrisicodragers

Een werkgever kan er voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet en de WGA, of één van beide.De premie op de beschikking of mededeling van de Belastingdienst is dan nihil. Daar staat tegenover dat eigenrisicodragers zelf verantwoordelijk zijn voor de uitkeringen en re-integratie van langdurig zieke werknemers. Dat risico kunnen ze wel weer onderbrengen bij een particuliere verzekeraar. Werkgevers die vanaf 2024 eigenrisicodrager willen worden, moeten dit vóór 2 oktober 2023 aanvragen.

Meer informatie over eigenrisicodragerschap voor de WGA of Ziektewet vindt u in de toolbox Als organisatie zelf het risico dragen voor ZW en WGA in zes stappen.