Op welke dagen vallen de feestdagen in 2024?

6 december 2023 | Door redactie

Het jaar loopt bijna ten einde en de feestdagen staan voor de deur. Te midden van alle drukte om de laatste deadlines te halen, berichten die zijn blijven liggen te beantwoorden, de mailbox op te schonen, en andere administratieve taken af te ronden, is het belangrijk om ook vooruit te kijken naar het komende jaar. Hieronder alvast de feestdagen van 2024.

Een nationale of officiële feestdag zegt in principe niets over of een werknemer die dag moet werken. Er is geen wet waarin staat dat bepaalde feestdagen altijd vrije dagen zijn voor werknemers. Dat is een afspraak die in de cao of in het personeelsreglement van een organisatie (artikel) moet zijn vastgelegd. In de praktijk is vaak geregeld dat werknemers een toeslag krijgen als ze op een officiële feestdag moeten werken.

Feestdagen uit de Algemene termijnenwet

De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2024 als volgt:

  • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
  • Goede Vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
  • Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 31 maart en maandag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
  • Bevrijdingsdag: zondag 5 mei 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Pinksteren (eerste en tweede Pinksterdag): zondag 19 mei en maandag 20 mei 2024
  • Kerstmis (eerste en tweede Kerstdag): woensdag 25 en donderdag 26 december 2024

Afspraken over andere feestdagen steeds vaker in cao

Sommige organisaties maken hun feestdagenbeleid inclusiever door meer rekening te houden met verschillende (religieuze) voorkeuren tussen mensen. Een werkgever kan ook te maken hebben met werknemers die op andere feesten, zoals het islamitische Suikerfeest (Eid al-Fitr, dinsdag 9 april 2024) of hindoeïstische Lichtjesfeest (Divali, vrijdag 1 november 2024) vrij willen. In steeds meer cao's zijn daarom niet alleen meer afspraken gemaakt over de christelijke feestdagen.

Veel te regelen rondom feestdagen en werk

Voor veel werknemers is een feestdag een welkom rustmoment van hun dagelijkse werk, maar voor organisaties is het soms een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat werkgevers en leidinggevenden moeten regelen met betrekking tot feestdagen, zoals parttimers compenseren voor feestdagen die op hun vaste vrije dag vallen en bepalen hoe het kerstpakket fiscaal gezien het voordeligst (tool) kan worden geregeld. Alle aandachtspunten zijn te vinden in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.

Meer informatie over de rechten en plichten rondom feest- en gedenkdagen vindt u in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.