Nachtdienst duurt een uur langer door wintertijd

26 oktober 2023 | Door redactie

Als er werknemers in de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober aan het werk zijn, is het voor werkgevers belangrijk er rekening mee te houden dat de diensten van deze werknemers door het ingaan van de wintertijd een uur langer duren dan normaal. Daar moet wel wat tegenover staan!

Als een werkgever aan werknemers die aanstaande zaterdag nachtdienst hebben, de normale uren uitbetaalt – zonder verder iets af te spreken – kan hij hier klachten over krijgen. Door het ingaan van de wintertijd werken deze werknemers immers een extra uur, aangezien de klok om 03:00 uur terug gezet wordt naar 02:00 uur. Vaak betalen organisaties bovendien toeslaguren voor het werken van nachtdiensten, dus ook daar hebben de werknemers recht op voor dat extra uur.

Dienst verkorten of compenseren

Er zijn diverse manieren om dit op te lossen:

  1. De dienst een uur verkorten. In plaats van bijvoorbeeld een dienst van 23:00 tot 07:30 uur, werken werknemers een dienst vanaf 24:00 uur of tot 06:30 uur. Op die manier is het uitbetalen van de normale uren geheel gerechtvaardigd. De diensten moeten dan natuurlijk nog wel netjes op elkaar aansluiten.
  2. Werkt de werknemer met vaste diensten, dan is het niet praktisch om de start- of eindtijd voor één keer overhoop te gooien. Het is dan handiger om met de betreffende werknemers af te spreken dat zij niet alleen deze dienst vervullen, maar ook de nachtdienst in het laatste weekend van maart als de zomertijd begint. Het uur dat ze nu te weinig krijgen, krijgen ze dan immers uitbetaald zonder ervoor te hoeven werken. Een werknemer zal hier alleen mee instemmen als hij heel zeker weet dat hij tegen die tijd nog voor de organisatie werkzaam zal zijn.
  3. Vaak is de eenvoudigste oplossing om één uur – inclusief toeslag voor werken op ongebruikelijke uren – extra te betalen aan de werknemers en om in het voorjaar het omgekeerde te doen. Op die manier is de zaak in één klap naar waarheid verwerkt en schiet niemand erbij in.