Bij het ter beschikking stellen van een auto van de zaak moet de werkgever een aantal knopen doorhakken, voordat de werknemer de auto in kan stappen. Er moeten afspraken worden vastgelegd en er zijn diverse administratieve handelingen nodig. Deze toolbox laat zien welke zes stappen de werkgever moet doorlopen om werknemers zonder problemen in een auto van de zaak te laten rijden.
Het hele proces in kaart gebracht
Bij het terbeschikking stellen van een auto van de zaak moet de werkgever een aantal knopen doorhakken, voordat de werknemer de auto in kan stappen. Er moeten afspraken worden vastgelegd en er zijn diverse administratieve handelingen nodig. Deze toolbox laat zien welke 6 stappen de werkgever moet doorlopen om werknemers zonder problemen in een auto van de zaak te laten rijden.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Met behulp van deze checklist maakt u de belangrijkste keuzes en voert u de checks uit bij het uitdelen van een auto van de zaak.
Nieuws Auto van de zaak Publicatiedatum: 20-12-2017
Werkgevers die werknemers een auto van de zaak aanbieden, kunnen die kopen of leasen. De keuze heeft gevolgen voor het eigenaarschap en de kosten. Wat zijn nu precies de verschillen?
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Welke vorm en afspraken zijn voor uw organisatie optimaal als het gaat om het leasen van een bedrijfsauto? Bekijk het stappenplan.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 08-08-2019
Dit reglement zet de rechten en plichten van een werknemer met een auto van de zaak zwart-op-wit.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 13-08-2019
Gebruik dit model om een afspraak te maken met een werknemer over een verbod op privégebruik van een (bestel)auto van de zaak.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Leer met behulp van deze tool welk bewijs aanvaardbaar is rond de bijtelling privégebruik auto van de zaak en welke onaanvaardbaar is.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Laat uw organisatie niet opdraaien voor de bijtelling bij het privégebruik van de auto van de zaak. Bekijk het stappenplan.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 07-01-2021
Moet u de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak bepalen? Dat kan met behulp van dit stappenplan.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 04-01-2021
Bereken wat de kosten van een auto van de zaak zijn voor de werknemer en welke bijtelling van toepassing is.
Tabel Auto van de zaak
Welk bijtellingspercentage de werkgever als basis moet nemen bij het bepalen van de bijtelling privégebruik auto van de zaak, hangt af van de datum eerste tenaamstelling van de auto. De bijtelling ligt namelijk voor vijf jaar vast. Werkgevers kunnen daarom ook nog met bijtellingspercentages uit 2016 te maken krijgen. In deze tabel staan de percentages en de voorwaarden op een rijtje.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Leer door middel van deze tool wat de eisen zijn voor een sluitende rittenregistratie om de bijtelling voor privégebruik te ontlopen.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 01-06-2020
Een automatisch rittenregistratiesysteem geeft gemak en zekerheid. Deze tool zet aanbieders van rittenregistratiesystemen op een rijtje.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 13-08-2019
Zorg met deze tool voor een sluitende rittenregistratie voor als u een personenauto van de zaak ook privé gebruikt.
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 13-08-2019
In dit verdiepingsartikel vindt u een overzicht van alle kosten rond een auto van de zaak die u op grond van de werkkostenregeling onbelast kunt vergoeden aan uw werknemers. Denk aan brandstofkosten, parkeer- of stallingskosten, laadkosten van de elektrische auto, accessoires, maar ook aan verkeersboetes. Dit staat los van het fiscale instrument van de bijtelling die gaat spelen als een werknemer op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de zaak.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Wat zijn de fiscale regels omtrent de eigen bijdrage van de auto van de zaak? Deze checklist geeft hier inzicht in.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Dit stappenplan helpt u bij de correcte administratie van de bijtelling privégebruik auto in de loonstaat, loonstrook en loonaangifte.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 15-08-2019
Maak met behulp van deze tool de berekening BTW-correctie bij privégebruik van de auto van de zaak.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 14-08-2019
Bij de bijtelling wegens privégebruik is de kans op een fout in de salarisadministratie niet ondenkbeeldig. Bijvoorbeeld omdat de cataloguswaarde van de auto van de zaak nog niet is aangepast bij het wisselen van de auto. De financiële consequenties kunnen fors zijn, zowel qua naheffingsaanslag, rente als eventuele boetes. De Belastingdienst kan tot vijf jaar teruggaan. Bij wie liggen de verantwoordelijkheid en het risico bij het privégebruik en fouten in de bijtelling?
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 15-08-2019
Leer met behulp van deze tool hoe uw organisatie een fiscale procedure start.
Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 24-07-2019
Kan ik de eenmalige bijdrage die ik betaal voor de beëindiging van het contract van mijn leaseauto verrekenen met de bijtelling en zo ja, hoe moet ik dit dan aanpakken?
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 14-08-2019
Als een werknemer een auto van de zaak krijgt en deze ook privé mag gebruiken, geldt dit privégebruik als loon in natura. De auto van de zaak is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat betekent dat u de werknemer het gebruik van de auto niet zomaar kunt ontzeggen. In dit verdiepingsartikel leest u de regels rond bijzondere situaties én de administratieve handelingen die hierbij komen kijken.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 07-08-2019
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) kan een auto in privé kopen of via de eigen bv. Bij aanschaf van een nieuwe auto is aankoop via de bv vaak voordelig, maar heeft u te maken met een correctie omzetbelasting in verband met privégebruik. Omdat de dga werknemer is, gelden qua bijtelling in grote lijnen dezelfde regels bij privégebruik van de auto van de zaak. In dit verdiepingsartikel leest u over de hoofdregel, de regels bij de auto vanuit de beheer-bv en de bijtelling en het gebruikelijk loon. Tot slot komen een aantal bijzondere situaties aan bod, zoals het privégebruik van de auto door de partner en de situatie dat de dga meerdere auto’s heeft.